Csehország: bezárnak a nagyobb boltok ünnepnapokon

Csehországban a hét legfőbb állami és egyházi ünnepen bezárják a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteket – a szenátus erre vonatkozó javaslatát második nekifutásra kedden este a képviselőház is megszavazta. A jogszabály életbelépéséhez, ami a törvénytárban való megjelenéstől számítva három hónap, már csak az államfő aláírása hiányzik, ez azonban lényegében csak formalitás.

A törvény értelmében a legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken (újév, húsvéthétfő, május 8., szeptember 28., október 28., valamint december 24-én és 25-én) tilos lesz a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása. Ezek az üzletek a szóban forgó ünnepeken eddig mindig nyitva tartottak.

A javaslatot elsősorban a baloldal – a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és a kommunisták – támogatta, míg a jobboldali ellenzék és a kormányzó Ano (Igen) mozgalom képviselőinek többsége ellene szavazott. A kormány semleges álláspontot foglalt el a kérdésben.

A felmérések szerint a csehek mintegy 60 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az üzletek az állami és az egyházi ünnepek idején zárva legyenek. Az elképzelést a megkérdezettek 30 százaléka támogatta. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada – 65 százalék – elutasítja, hogy az állam bármi módon is beleszóljon az üzletek nyitva tartásának kérdésébe.

Mi van a kisebb boltokkal?

A kabinet állásfoglalása szerint a javaslat azért volt vitatható, mert felmerült a kérdés: miért nem vonatkozik a kisebb üzletekre is, és miért csak a kiválasztott hét ünnepnapra vonatkozik?

A felmérésekből kiderült, hogy a háztartások 96 százaléka ünnepek idején is vásárol, egyharmada nagyobb vásárlásokat is tesz elsősorban az élelmiszerüzletekben.

Csehországban az üzletek ünnepi nyitva tartása jelenleg nincs szabályozva. A vasárnapi nyitva tartás, főleg ami az élelmiszerüzleteket illeti, az egész országban elterjedt. Prágában és a nagyobb városokban az üzletek döntő többsége az állami és az egyházi ünnepeken is nyitva tart.

A szakszervezetek 2005 óta igyekeztek elérni az ünnepi nyitva tartás korlátozását. A legfőbb érv az, hogy a családok a legfőbb ünnepeken együtt lehessenek. A cseh gazdasági kamara azonban ismételten bírálta a döntést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »