Cseh, lengyel és szlovák kóstolók a Várkert Bazárban

Cseh, lengyel és szlovák kóstolók a Várkert Bazárban

BUDAPEST. A Visegrádi országok kulturális értékei, valamint gasztrónómiai sokfélesége mutatkozik be ma a Várkert Bazárban annak kapcsán, hogy Magyarország ötödik alkalommal tölti be a V4-ek elnöki tisztét.

A programok 10 órakor zenés katonai díszfelvonulással kezdõdött a Lánchíd utcában. A családi programok mellett a négy ország gasztronómiájába is belekóstolhatnak a látogatók.

A négy ország összesen legalább 20-30 étellel képviselteti magát a rendezvényeken, mint például az utapenecet, a cseh specialitások, a lengyel zsurek leves, amely egy erjesztett levesféleség, a magyar csirkepaprikás, illetve a szlovák csülök is, ami sörben pácolt knédlivel kóstolható – mondta Novotny Antal, a V4 Vasárnap gasztronómiai felelõse.

Tízezer látogatóra számítanak a szervezõk

Tízezer látogatóra számítanak a visegrádi országok nemzeti értékeit bemutató, V4 vasárnap elnevezésû rendezvényen a fõvárosi Várkert Bazárnál – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Princzinger Péter a helyszínen nyilatkozva felidézte: a visegrádi együttmûködés, amely 1991-ben jött létre, elsõsorban politikai, diplomáciai, gazdasági összefogás.

A V4 vasárnap megrendezésével az volt a cél, hogy ezt a politikai "képzõdményt" közelebb vigyék az emberekhez, "életszerûbbé tegyék" – mondta. Ehhez azt tartották a legjobb eszköznek, ha az érdeklõdõk megismerhetik a másik országok kultúráját – fûzte hozzá.

Hangsúlyozta: mindenkit várnak, nincs se belépõdíj, se regisztráció, a látogatók kóstolhatnak, zenét hallgathatnak vagy éppen játékszereket készíthetnek. Az eddigi zenei program katonazenekarok produkcióiból állt, délután következnek a dzsessz- és világzenei elõadások.

Princzinger Péter kitért arra is, hogy a rendezvénynek a következõ egy évben Magyarországon biztosan lesz folytatása, hétvégenként lesz valamilyen V4-es kötõdésû program, koncertek, képzõmûvészeti, iparmûvészeti bemutatók vagy éppen sportversenyek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »