Cseh László doppingolt az orosz hekkercsoport szerint

A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László úszót is megnevezte a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport mint olyan sportolót, aki tiltott listás szert szedett, ugyanakkor ez nem számít doppingolásnak, mert a magyar versenyző legálisan kapott formoterolt az asztmájára.

A hétfőn kiszivárogtatott dokumentum szerint Cseh még 2011 októberében kapott asztmára formoterolt. A szer szedését szükség esetén engedélyezték 6 mikrogrammig, ezért csak akkor számítana doppingolásnak, ha az úszó ennél nagyobb mértékben inhalálta volna a készítményt.

Cseh László a Magyar Úszó Szövetségen keresztül az MTI-nek megerősítette, ilyen engedélyeket korábban évről évre kérnie kellett gyermekkori asztmája miatt, a nyilvánosságra hozott dokumentum azonban az utolsó volt a sorban, hiszen 2012, már a londoni játékokat megelőző időszak óta olyan készítményt használ szükség – azaz kizárólag légzési nehézségek – esetén, melynek összetevői közül semmi sincs tiltólistán, azaz öt éve nincs szüksége az úgynevezett TUE-engedélyre.

A fancybear.net című honlapon közölt dokumentumok szerint az augusztusi ötkarikás játékokon 5000 és 10 000 méteren is aranyérmes brit futóra, Mo Farah-ra nem vonatkozott a gyógyászati célú mentesség (TUE) az olimpia ideje alatt. Amikor 2014 nyarán egy edzésen összeesett és három napig kórházban kezelték, sós oldatot, morfin-szulfátot és vicodint kapott. 2008 őszén TUE-védettség alatt állt, amikor 80 milligramm triamcinolont adtak neki, ami a mellékvesekéreg-hormonok közé tartozik.

A Pekingben egyesben, Rióban pedig párosban olimpiai bajnok teniszező, Rafael Nadal 2009 és 2012 között gyógyászati célú mentességet élvezett. A riói játékokon győztes golfozó, az angol Justin Rose engedéllyel szedte a prednizolon gyulladáscsökkentő gyógyszert napi rendszerességgel idén májusban és júniusban.

Előzmény

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt héten kedden hozta nyilvánosságra, hogy behatoltak a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszerébe (ADAMS) orosz hekkerek, akik így bizalmas, a Rio de Janeiró-i olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá számos sportolóról. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről – Serena és Venus Williams, Simone Biles – tett közzé szerinte egyértelműen doppingolásra utaló adatokat.

Tudatták, hogy „hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak”.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, az orosz kormány pedig elhatárolódott az akciótól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »