Cseh elemző: Orbán jobban képviseli az egyszerű embereket

Orbán Viktor magyar kormányfő egy cseh elemző szerint jobban képviseli az egyszerű, és a migrációs válság miatt nyugtalan, európai emberek véleményét, mint a brüsszeli elit.

“Úgy gondolom, hogy az egyszerű és nyugtalan európai emberek szemében Orbán (Viktor) valóban jobban védi érdekeiket, mint a brüsszeli vagy a nyugat-európai elit” – jelentette ki Jan Kovár, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója a közszolgálati cseh hírtelevízió vasárnap esti külpolitikai magazinjában.

A műsorvezető azt firtatta: elmondható-e Orbán Viktorról, hogy politikájával az egyszerű európai emberek véleményét igyekszik képviselni a migráció témájában.

Arra a kérdésre, milyen hatása lesz Orbán Viktor következő lépéseire, hogy a népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen, Jan Kovár úgy látja, hogy “Orbánt ez nem fogja zavarni, ahogy ezt már el is mondta”.

Jan Kovár kifejtette: Nyugaton nem látják úgy, hogy Orbán Viktor a visegrádi négyek nevében beszélne a migrációs kérdésben. Bár a visegrádi országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) álláspontja lényegében egységes, de vannak különbözőségek, eltérések is, ezért mindenki a maga nevében beszél – tette hozzá.

A cseh köztelevízió budapesti különtudósítója, Lukás Mathé szerint arra a kérdésre, lehet-e a népszavazás érvénytelenségét az ellenzék győzelmének tekinteni, nem lehet válaszolni, mert “senki sem tudja, miért nem járultak többen az urnákhoz”. Ugyanakkor megjegyezte: a kampány során országszerte csak a kormány plakátjait lehetett látni, az ellenzékét szinte sehol.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »