Csecsemőt mentettek ki a romok alól Aleppóban

Egy hónapos csecsemőt mentettek ki a romok alól a lankadatlan légicsapások sújtotta észak-szíriai Aleppóban – erről egy, a világhálót pénteken bejárt felvétel tanúskodik.

A szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó Szíriai Polgári Védelem nevű, fehérsisakosoknak is nevezett csoport által közösségi oldalakra feltöltött felvételén az látható, hogy egy romok alól kimentett csecsemőt tart a kezében egy megtört férfi.

Az életmentő könnyeivel küszködik, miközben egy mentőautóban ellátják a véres, poros csecsemőt. „Egy hónap, egy hónapos. Istenem…” – mondta.

Értesülések szerint a csecsemő kimentésén négy órán keresztül dolgoztak az Alternatív Nobel-díjjal idén elismert fehérsisakosok.

Az észak-szíriai városban uralkodó állapotok gyermekáldozatai legutóbb augusztusban kerültek a világsajtó figyelmébe, amikor is az ötéves, véráztatta arcú, porral borított ruhájú, mezítlábas Omran Daknísról készült kép. A kisfiút ugyancsak romok alól mentették ki tízéves bátyjával együtt. Omran bátyja később belehalt sérüléseibe.

Aleppói és szíriai aktivistáknak a világhálóra feltöltött felvételei azonban igyekeznek nyomatékosítani, hogy Omran története nem egyedi, naponta halnak meg emberek a légitámadásokban, köztük gyerekek. Több felvételen is hangsúlyozzák, hogy míg sok gyermeket sikerül megmenteni, mások nem ilyen szerencsések.

Legalább 300-an haltak meg az elmúlt hetekben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki becslése szerint az utóbbi néhány hétben mintegy háromszázan haltak meg Aleppó keleti részének ostromában, a sebesültek száma pedig meghaladja a nyolcszázat.

A legutóbbi, orosz–amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott ki, a szíriai hadsereg múlt hét hétfőn mondta fel. Néhány nappal később újabb légitámadásokat jelentett be a harcok sújtotta Aleppó város ellen, a héten pedig megkezdte nagyszabású szárazföldi offenzíváját az észak-szíriai város bevételére.

Háborús bűnök

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék a lázadók negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakos akaratát. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban tudatta, hogy naponta kap jelentéseket gyújtóbombák és más, nagy pusztítóerejű fegyverek bevetéséről. Az ENSZ-főtitkár szavait a közösségi oldalakon közzétett, vélhetően Aleppóban készült felvételek is igazolni látszanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »