Csath: jobb besorolás járna Magyarországnak

Magyarország államadósság besorolásának a makrogazdasági mutatók alapján nem ebben – a befektetésre nem ajánlott spekulatív – kategóriában, hanem feljebb kellene lennie – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Moody’s nem változtatott az ország hitelminősítési besorolásán.

Hozzátette: nyilvánvalóan nemcsak a makrogazdasági mutatókat veszik figyelembe a besorolás vizsgálatánál, hanem bizonyos pszichológiai vagy politikai tényezőket, vagy az üzleti környezetet is beszámítják a szubjektív szempontok közé. Hozzátette, bár a GDP-t tekintve a régióban nem teljesít túl jól az ország.

A régió országai közül Csath Magdolna példaként említette, hogy Csehország besorolása hat, Lengyelországé és Szlovákiáé pedig öt szinttel van feljebb.

Magyarország jelenlegi Ba1 besorolása azt jelenti, hogy nagyjából a középszinten áll az ország, egy szinttel feljebb van a befektetésre ajánlott kategória – mondta.

A Moody’s kivárásának okai között említette a világgazdaság bizonytalanságai mellett a kínai gazdaság változásait, a görög válságot, vagy az európai migránshelyzetet, mert Magyarország erősen sérülékeny, kitett ezeknek a gazdasági-külpiaci változásoknak.

Egy újabb értékelés március közepén (a Standard & Poor’s-tól) várható – jelezte.

Elmondta: a besorolás azért is fontos, mert ha befektetési szint alatt van egy ország, akkor csökken a lehetséges befektetők köre. Példaként említette, hogy így az intézményi befektetők, nyugdíjalapok szabályai nem teszik lehetővé az adott országban a befektetést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »