Csapadékos őszt hozott a hidegfront

Figyelmeztetést is kiadtak több megyére a felhőszakadás és az eső miatt.

Hétfő délelőttig az eső, zápor mellet néhol zivatar is várható, mely súlypontjával fokozatosan kelet felé helyeződik (a tartósabb csapadék északnyugat felől kezd majd megszűnni). Kora délelőttig zivatar leginkább északkeleten és délen valószínű. Zivatarhoz átmeneti intenzívebb csapadék és 50-60 km/h-t meghaladó szél társulhat. Az országban délnyugat-északkeleti tengely mentén (Dél-Dunántúl, középső országrész, északkelet) további 10-20 mm csapadék hullhat, de a zivataros gócokban ennél nagyobb mennyiség (20-30 mm) valószínű – írja a Met.hu.

Fotó: met.hu

A déli óráktól északnyugat felől a Dunántúlon szórványos záporok, zivatarok alakulnak ki, mellyel párhuzamosan újra megerősödik, zivatar környezetében viharossá (~60-65 km/h) fokozódik az északnyugati szél. Késő délután, kora este a Duna-Tisza közén, Északi-középhegységben is előfordulhat néhol zivatar. Estétől megnyugszik a légkör.

Fotó: met.hu

Kedden még érezzük a front hatásait

Kedden még kezdetben túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd a déli óráktól északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon azonban estig többnyire zárt marad a felhőtakaró. Délelőtt sokfelé lesz eső, zápor, néhol zivatar, később a tartós eső keletre húzódik, másutt szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet többfelé kísérik erős, zivatar környezetében néhol viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között várható. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán visszatér a nyár

Szerdán már általában kevés lesz a felhő, délnyugaton lehetnek felhősebb területek. Csapadék nem valószínű. A keleti, északkeleti szél napközben többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 18 fok között valószínű, de a szélvédett tájakon 9, 12 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »