Csányi Sándor a Tescót akarta?

Csányi Sándor a Tescót akarta?

Csányi Sándor kacérkodott a Tesco közép-európai érdekeltségeinek megvételével, de Orbán Viktor a lengyel helyzet miatt nem adta áldását az üzletre – írja e heti számában a Figyelő.

A tervek komolyságát jelzi, hogy a lap információi szerint az OTP Bank még külön munkacsoportot is felállított, hogy kidolgozza a Tesco közép-európai hálózatának felvásárlását.

Az üzlet a lap szerint több okból sem lett volna ördögtől való:

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban arról beszélt, hogy az energiaipar és a bankszektor mellett a kiskereskedelemben is a magyar többségi tulajdon az elérendő cél. A Tesco az elmúlt években komoly válságot élt át főleg brit piaci térvesztése miatt, de ez kihatott külföldi leányvállalataira is. Dél-koreai érdekeltségeit már eladta a multi. Magyarországon kiszámíthatatlan a szabályozás, Szlovákiában is komoly büntetést kapott már a cég. Ezzel szemben az OTP-vezér remek kormánykapcsolatokat ápol. Az OTP-fiókok beköltözhetnének a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar hiperekbe, ez versenyelőny lenne a közép-európai terjeszkedéshez, leánybankok alapításához. Csányinak élelmiszer-ipari érdekeltségei is vannak, például a Bonafarm-csoport, ennek cégei új piachoz jutnának.

A lap által megkérdezett szakértő szerint az elméleti vételár tízmilliárd euró körül lehet, gyakorlatilag azonban már hárommilliárdért, azaz körülbelül ezermilliárd forintért nyélbe lehetne ütni az üzletet a Tesco hitelei miatt. Ehhez jönne még az ennél nem alacsonyabb működtetési költség.

De nézzünk néhány bökkenőt is:

A hárommilliárd eurós vételár nem magyar cégre szabott költség. Az eredményes üzemeltetést már törvény írja elő Magyarországon, ezzel is nagy falat lenne megküzdenie az új vásárlónak. A Tesco beszerzésiár-előnye elveszne. Jelentősen csökkenne az élelmiszerlánc kínálata.

Csányi tervének a Figyelő szerint maga Orbán Viktor tett keresztbe, mert eme üzlet következtében összerúghatná a port lengyel szövetségeseivel. Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság pártja ugyanis pont arra készül, amit Orbán is építget: nemzeti tőkéseket akar a kiskereskedelembe, így a felvásárlás ellenséges lépésnek tűnhetne.

A lap azt is megemlíti, hogy Csányi már korábban is befektetett volna a kiskereskedelembe, de pár éve nem jött neki össze az Interfruct felvásárlása.

A Figyelő szerint az OTP-vezérnek a Tesco-üzlet megkötésére egyelőre nem sok esélye mutatkozik, most a cseh nagybefektető-politikus, Andrej Babis látszik a legesélyesebb befektetőjelöltnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »