Csalóval bizniszelt Netanjáhú?

A francia bírók szerint bizonyítékok igazolják, hogy Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök pénzt kapott Arnaud Mimrantól, a francia médiában az évszázad csalásának nevezett ügy főszereplőjétől, noha az izraeli kormányfő tagadja a vádat – közölte honlapján csütörtökön a Háárec című újság.

Az izraeli főügyész egyelőre nem kezdte meg az állítólag 1 millió eurós (több mint 300 millió forint) adomány ügyének kivizsgálását. A ügy részletei egy párizsi törvényszéken hangzottak el, ahol a francia hatóságok azzal vádolták Arnaud Mimran francia mágnást, hogy tucatnyi társával áfacsalás révén 282 millió euróval rövidítette meg a francia államkasszát.

A vádlottak közül öten Izraelbe menekültek, a párizsi bíróság elé állított Mimran pedig a tárgyaláson azt vallotta, hogy 1 millió eurót adott át Benjámín Netanjáhúnak 2009-ben választási kampányára. A francia törvényszéken elhangzottak szerint a bíróság birtokában bizonyító erejű iratok vannak, amelyek alátámasztják a pénz eljuttatását Netanjáhúhoz. Az izraeli kormányfő tagadta és hazugságnak nevezte az adomány létét.

Nem kérték ki az iratokat

A Párizsban elhangzottakból nem világos, hogy Mimran miféle kampányra adta a pénzt, de ha valóban volt ilyen pénzügyi támogatás, akkor ezzel mindenképpen megsértették a törvényeket, ugyanis Izraelben a parlamenti választási szereplés segítésére a jelöltek egy adományozóktól legfeljebb 11 480 sékelt (mintegy 800 ezer forint), a párton belüli előválasztásra pedig legfeljebb 45 880 sékelt (mintegy 3,25 millió forint) fogadhatnak el.

A Háárec szerint Aviháj Mendelblit főügyész még nem kérte ki a francia hatóságoktól az üggyel kapcsolatos dokumentumokat, de jövő héten tanácskozik az ügyészség vezetőivel, ahol több, Netanjáhúval kapcsolatos kérdésben is dönteniük kell.

Vádat emelhetnek Netanjáhú neje ellen

Az izraeli rendőrség néhány napja zárta le a miniszterelnöki rezidencia pénzügyi szabálytalanságaival kapcsolatos nyomozását, és a kormányfő felesége, Szárá Netanjáhú elleni vádemelési javaslattal átadta eredményeit az ügyészségnek. Határozniuk kell, hogy valóban vádat emelnek-e a felsorakoztatott bizonyítékok alapján.

Ezenkívül a főszámvevő éves jelentése feltárta az Izraelben Bibi Toursként emlegetett ügyet. Több alkalommal külföldiek fizették Benjámin Netanjáhú és felesége, sőt olykor fia utazásait is a kétezres években, másodszori kormányfővé választása előtt, amikor pénzügyminiszter, illetve parlamenti képviselő volt.

Az ügyészségnek döntenie kell, hogy nyomozást indíttat-e ezekkel a pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban esetleges büntetőjogi vonatkozásaik miatt, és a főügyész várhatóan az „új” Mimran-ügyet is megvitatja az ügyészség vezetőivel.

A Háárec és a francia Mediapart című újság korábbi közös oknyomozó cikke szerint Mimran kiváló kapcsolatokat ápolt az izraeli kormányfővel, nyaralásokat is finanszírozott a Netanjáhú család számára az Alpokban és a francia Riviérán, valamint kölcsönadta párizsi lakását a politikusnak, és elvitte egy neves bárba szórakozni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »