Csalási lajstromot állított össze Soós kampánystábja

Csalási lajstromot állított össze Soós kampánystábja

Érvénytelennek nyilvánított voksok, eltűnt választókörzeti feljelentések, választópolgári visszajelzések is alátámasztják a választási csalás alapos gyanúját Marosvásárhelyen – állítja Soós Zoltán kampányirodája, amely korábban bejelentette óvási szándékát.

dan_masca_ (1 of 12)_b

A kampánystáb információi alapján a csalásnak egy egészen magas szintre fejlesztett formájáról van szó, egy évek alatt kidolgozott és kipróbált mechanizmusról. Soósék közleménye szerint a választási törvénynek ellentmond, és jogszabálysértésnek minősül, ha a szavazócédulákat tartalmazó mappák nincsenek pecséttel ellátva és szabályszerűen lezárva. Több esetben pecsét nélküli, újrapecsételt és felbontott, a választási körzetek által érvénytelennek nyilvánított szavazócédulákat tartalmazó mappákat szállítottak a városi választási irodába (BEM).

„Feltehetően a birtokukban lévő pecséttel újrapecsételték az érvénytelennek minősített szavazólapokat azért, hogy azok biztosan érvénytelenek maradjanak. Meg nem erősített információk szerint mindezt felső utasításra tették – mutat rá a kampánystáb közleménye. Az esetet állítólag a választási iroda képviselői is észlelték. „Ez a választási törvény egyértelmű megsértése, ami azért súlyos, mert ellehetetlenítette a választási iroda utólagos felülvizsgálati lehetőségét, ugyanis az érvénytelennek nyilvánított választási űrlapok közül a BEM utólag többet érvényesnek minősített” – olvasható a kampánystáb közleményében.

Soós Zoltán csapata szerint ugyanakkor több urnabiztos is jelezte, hogy ott ahol kérték az újraszámlálást, kiderült, hogy a Dorin Floreára leadott voksok között több érvénytelen szavazólapot is találtak, mint amennyit első körben megszámoltak. Érdekes módon ugyanakkor, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) megfigyelői és Soós urnabiztosai által a választási körzetekben tapasztalt jogszerűtlenségek kapcsán tett feljelentések nem érkeztek be a városi választási irodába. Azóta sem tudni, hogy mi történt ezekkel az iratokkal.

„Nehezen megmagyarázható jelenség az is, hogy április 20. és június 4. között a városi lakosság-nyilvántartó iroda 297 ideiglenes tartózkodási engedélyt bocsátott ki. Mindemellett a választások előtti napon és a választások napján is megyei szinten több mint ezret állítottak ki, feltehetően ezek zöme Marosvásárhelyre szól” – írja Palkó Attila sajtóreferens. A stáb arra is felhívja a figyelmet, hogy még mindig nem tudni semmit arról, hogy azok a választócédulák, amelyek a választások napja előtt nem érkeztek meg Maros megyébe, Marosvásárhelyre, hol vannak, mi történt velük. A prefektúrának ugyanis még mindig nincs erről hivatalos álláspontja.

A Mediatica hírportál értesülései szerint egyébként Florea a kampányidőszakban elkövette azt a hibát, hogy alakulata, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) több hivatalos dokumentumát is aláírta megyei társelnöki minőségében. Erre az adott körülmények között nem lett volna joga azok után, hogy a jelöltetésekor kitöltött nyilatkozatban pártfüggetlennek vallotta magát. A Mediatica úgy tudja, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség hivatalból eljárást kezdeményez majd emiatt, nem világos azonban, hogy az ügynek milyen egyéb következményei lehetnek. A vasárnapi választáson a 2000 óta hivatalban levő Dorin Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós Zoltán 1705 vokssal kevesebbet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »