Csalás: csak a románok előzik meg Magyarországot

Csalás: csak a románok előzik meg Magyarországot

Az uniós támogatásokkal összefüggő csalások számában csak Románia, a Brüsszel által visszakövetelt összegek nagysága szempontjából pedig csak Szlovákia előzi meg Magyarországot – az Európai Csalás Elleni Hivatal éves jelentése szerint. Az Olaf tavaly a kifizetett pénzek 3,5 százalékának visszafizettetésére tett javaslatot.

„Az Olaf kétszer annyi vizsgálatot indított tavaly mint az átszervezés előtt, megdupláztuk a befejezett vizsgálatok számát, és ugyancsak kétszeresére növeltük a tagállamoknak megfogalmazott ajánlások számát” – közölte Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal igazgatója.

Magyarországgal összefüggésben tavaly 17 vizsgálatot zártak le, 14 ügyben javasolták a magyar hatóságoknak a büntetőeljárás lefolytatását. Ezzel Románia mögött a második helyen szerepel Magyarország. Az Olaf vezetője elzárkózott attól, hogy egy tagállam adatait kommentálja, azt mondta, konkrét ügyekben a nemzeti hatóságok illetékesek.

„Az a tény, hogy néhány tagállam jelezte, hogy az EU-s források terén csalás történik, az jó dolog, mert azt mutatja, hogy ők ezt komolyan veszik” – fogalmazott Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal igazgatója.

Magyarországról mindössze 21 bejelentés érkezett csalásgyanúról, amelyek közül egyetlenegy származott kormányzati forrásból, a többi esetben a magánszféra informálta Brüsszelt. A csalás elleni hivatal álláspontja szerint az ügyek jellege, összetettsége miatt egyre sürgetőbb a tagállamoktól független Európai Ügyészi Hivatal felállítása, amellyel még hatékonyabban lehetne ellenőrizni az uniós pénzek felhasználását.

Egy rendkívül árulkodó adat, hogy az Olaf a kifizetett EU-s pénzek mekkora százalékának visszafizetésére tett javaslatot. Ezt a sort Szlovákia vezeti, ott 3,97 százalék ez az adat, a második pedig Magyarország, ahol 3,51 százalék, a többiek messze leszakadtak, a legtöbben 0 vagy 0 és fél százalék közötti értékkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »