Csalás alapos gyanúja miatt Soósék megóvják a polgármester-választás eredményét Marosvásárhelyen

Soós Zoltán független jelölt sajtóirodája szerint érvénytelen szavazatok, választási törvénysértés, nyoma veszett választókörzeti feljelentések utalnak arra, de a választópolgári visszajelzések sokasága is alátámasztják a választási csalás alapos gyanúját Marosvásárhelyen.

A stáb információi szerint a csalásnak egy egészen magas szintre fejlesztett formájáról, egy évek alatt kidolgozott és kipróbált mechanizmusról van szó.

A kampánystáb szerint az urnazárást követően a leadott szavazatok megszámlálása során az érvényes és érvénytelen szavazócédulákat, valamint az eredményekről kiállított jegyzőkönyveket lezárt és lepecsételt mappákban kellett volna a szavazókörzetek elnökeinek továbbítaniuk a Városi Választási Iroda székhelyére, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalba.

Hangsúlyozták, a választási törvénynek ellentmond, és jogszabálysértésnek minősül, ha a szavazócédulákat tartalmazó mappák nincsenek pecséttel ellátva és szabályszerűen lezárva.

Jelzésük szerint több esetben pecsét nélküli, felnyitott vagy újrapecsételt és felbontott, a választási körzetek által érvénytelennek nyilvánított szavazócédulákat tartalmazó mappákat szállítottak a Városi Választási Irodába (VVI).

A kampánystáb azt feltételezi, hogy a mappákat a választási irodába szállítók birtokában levő pecséttel újrapecsételték az érvénytelennek minősített szavazólapokat, azért, hogy azok „biztosan” érvénytelenek maradjanak.

“Meg nem erősített információk szerint mindezt felső utasításra tették. Az esetet állítólag a VVI tagjai észlelték. Az információk megerősítését követően büntetőeljárás indulhat a tettesek azonosítására és felelősségre vonására” – áll a kampánystáb közleményében.

Szerintük ez a választási törvény egyértelmű megsértésének számít, ami azért súlyos, mert ellehetetlenítette a VVI utólagos felülvizsgálati lehetőségét, ugyanis az érvénytelennek nyilvánított választási űrlapok közül a VVI, utólag többet érvényesnek minősített. 

Beszámoltak arról is, hogy több urnabiztos jelezte: ott, ahol kérték az újraszámlálást, kiderült, hogy a Dorin Floreara leadott voksok sorában, több érvénytelen szavazólapot is találtak, mint amennyit első körben megszámoltak.

Hozzátették, a Civil Elkötelezettség Mozgalom megfigyelői és Soós Zoltán független jelölt urnabiztosai által a választási körzetekben tapasztalt jogszerűtlenségek kapcsán tett feljelentések nem érkeztek be a Városi Választási Bizottsághoz. Azóta sem tudni, hogy mi történt ezekkel az iratokkal.
 
Szerintük nehezen megmagyarázható jelenség az is, hogy április 20-a és június 4. között a Marosvásárhelyi Lakósságnyilvántartó Hivatal 297 ideiglenes tartózkodási engedélyt (flotantot) bocsájtott ki. Mindemellett, a választások előtti napon és a választások napján is megyei szinten több mint ezret állítottak ki, feltehetően ezek zöme Marosvásárhelyre szól.

Elmondták, nem utolsósorban, továbbra sem tudni semmit arról, hogy azok a választócédulák, amelyek a választások napja előtt nem érkeztek meg Maros megyébe, Marosvásárhelyre hol vannak, mi történt velük. A Prefektusi Hivatalnak ugyanis még mindig nincs erről hivatalos álláspontja.
 
“Ezúton is felhívást intézünk a lakóssághoz, hogy aki visszaélést, szabálysértést vagy rendellenességet észlelt,  az hétfőn, de legkésőbb kedden, déli 12 óráig jelezze a sooszoltan@sooszoltan.ro email címen, vagy a 0745499455 telefonszámon, vagy Soós Zoltán közösségi oldalán.

A választási óvást a holnapi nap folyamán a Marosvásárhelyiektől beérkezett választási visszaélésekkel együtt iktatjuk az illetékes hatóságoknál.

A lehetőség most kínálja magát, hiszen Soós Zoltán és Dorin Florea közötti szavazati különbség csupán 2.7%. Erősek kell lennünk, ne hagyjuk, hogy demokratikus jogainktól megfosszanak!

Óvásunkat számtalan gyanú indokolja és tartozunk ezzel annak a több ezer marosvásárhelyi polgárnak is, aki Soós Zoltán támogatta vasárnap” – írják a közleményben. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »