Családpasztorációs konferenciát szervezett a Görögkatolikus Metropólia

Családpasztorációs konferenciát szervezett a Görögkatolikus Metropólia

A Görögkatolikus Metropólia május 21-én történelmi központjában, Hajdúdorogon családpasztorációs konferenciát szervezett.

A szervezők azt a célt tűzték ki, hogy a konferencia résztvevői közösen fogalmazzák meg a görögkatolikus egyház előtt álló feladatokat, kiemelten a családpasztorációs kihívásokat.

A szombati rendezvény a III. imaórával kezdődött, melyet Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezetett.

Ezt követően Kocsis Fülöp metropolita foglalta össze gondolatait a családszinódus és Ferenc pápa Amoris Laetita apostoli buzdítása alapján. Azt javasolta, hogy ne csak a templomunkat tegyük otthonosabbá, hanem az otthonunkat is tegyük templomossá.

Az esemény díszvendége Habsburg Eduárd, szentszéki nagykövet volt, aki Egyház a családban – család az Egyházban címmel tartott előadásában saját családi és családpasztorációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Többször is idézte Teréz anyát, aki szerint „amelyik család imádkozik, az együtt is marad”.

Ezután Korom József és felesége, Kata, pécsi családreferensek számoltak be az egyházmegyéjükben működő családpasztoráció kezdeti nehézségeiről, és az azt követő föllendülésről és annak eredményeiről. Véleményük szerint olyan célt kell kitűznünk, amiért érdemes elkötelezni magunkat, és ezáltal értékes közösséget is teremthetünk.

Közös ebéd után az egyes egyházmegyék megbízottjai adtak beszámolót a korábban kiadott kérdőívek alapján, s igyekeztek megfogalmazni a rövid és hosszabb távú célokat görögkatolikus egyházunk pasztorációs munkájában.

A záró összegzést Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta, melyben a családpasztoráció súlypontjait és sajátosságait emelte ki a Metropóliában. Hangsúlyozva a nap jelentőségét mindnyájunkat arra buzdított, hogy ez a mai esemény hozzon valóságos paradigmaváltást, amelyben görögkatolikus egyház az eddigieknél sokkal nagyobb figyelemmel fordul a családok felé, még jobban ügyel a családi értékek megtalálására és megélésére. A napot a paraklisz éneklésével fejezték be, melyet Atanáz püspök javaslatára az éppen nevenapját ünneplő Szilárd püspökért és egész magyar görögkatolikus egyházért ajánlottak fel.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »