Családi nappal ünnepelte az államalapítást a Magyar Mozgalom

Családi nappal ünnepelte az államalapítást a Magyar Mozgalom

Államalapító Szent István ünnepe alkalmából egész napos családi programmal várta alapítóit, tagjait és támogatóit a Magyar Mozgalom (MM) civil szervezet a királyhalmi Rózsa Major Tanyán. A fennállásának egy éves évfordulóját ünneplő szervezet munkáját értékelte Kókai Péter társelnök a Vajdaság Mának.

A megalapításának első évfordulóját ünneplő MM augusztus 20-ai rendezvényének központi mottója a család és a gyermek volt, a nap folyamán egy tucat sátorban folytak különféle foglalkozások a sámándobolástól kezdve az óriássakkon, a logikai játékokon keresztül egészen a csapatsportokig. Több mint háromszázan ünnepeltek együtt a mozgalommal, közel száz gyerek játszott a légvárral, hintákkal, libikókákkal felvértezett udvaron. A tóban csónakázni, úszni és pecázni is lehetett. A Vajdaság számos pontjáról érkező családok bográcsában pedig a regionális konyha ízeit élvezték a látogatók.

A Magyar Mozgalom egyéves történetében megkerülhetetlen és fontos pont a szerbiai választásokon való részvétel, amely mértanilag is kettévágta ezt az egy évet. A választásokat megelőző fél év az építkezésről és az útkeresésről szólt ‒ összegezte Kókai Péter. Igyekeztünk megtalálni a hangunkat, megfogalmazni és megmutatni, hogy mi az, amit akarunk és azt is, hogy mit nem akarunk a közéletben ‒ mondta. A választások eredményei pedig megmutatták, hogy az általunk megfogalmazottak egy jelentős társadalmi réteg megértésére találtak, ezáltal a Magyar Mozgalom politikai tényezővé vált ‒ hangsúlyozta a szervezet társelnöke ‒, jelen van a tartományban és jelen van minden olyan önkormányzatban ahol a magyarok jelentős lélekszámban élnek, Szabadkán, Zentán, Topolyán, Óbecsén és Magyarkanizsán. Az MM mindegyik felsorolt községben ellenzékiként működik, képviselői ismerkednek a politikai élettel, a községi és városi képviselő-testületi munkával és próbálják a konstruktív ellenzék szerepét messzemenően betölteni ‒ emelte ki.

A Magyar Mozgalom tovább fog építkezni, feladatuk személyesen is megismerkedni az emberekkel, megismertetni a programjukat az itt élő magyarokkal ‒ sorolta a közeljövő céljait Kókai Péter. Az önmaguk elé kitűzött célok között szerepel a szervezet struktúrájának felülvizsgálata, a hatékonyság növelése, illetve a hitvalláson és a választások alkalmával megfogalmazottakon alapuló átfogó program kidolgozása. Az MM választóinak létszáma sokszorosa a tagság és az alapítók számának, a velük való kapcsolattartás és kommunikáció pedig kiemelt feladata a szervezetnek, bőven van tér és lehetőség új tagok és helyi szakcsoportok kialakítására ‒ jelentette ki Kókai. A Tisza-vidéken, illetve Szabadkán és környékén a Magyar Mozgalom megvetette lábát, jelen van a politikai színtéren és erős bázissal rendelkezik, ezekből a körökből bővülnek koncentrikusan Közép-Bácska, Nyugat-Bácska és Bánát irányába a szervezeti és taglétszám tekintetében ‒ rajzolta fel az elképzeléseket a mozgalom társelnöke, hozzátéve, bőven van még tennivaló, de tenni akarás is.

Az itteni politikai életben és kultúrában még szokatlan az, hogy egy civil szervezet politikai tevékenységet is végezzen ‒ nyilatkozta Kókai az MM definíciójára és jövőbeli arculatára irányuló kérdésekre. Van és a jövőben is lesz véleményük és álláspontjuk politikai, közéleti kérdésekben, mozgalomalapon szeretnének tovább építkezni, de nem zárkóznak el a politikai szerepvállalástól sem ‒ ígéri Kókai Péter, a Magyar Mozgalom társelnöke.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »