Családellenes propagandával gyűjt pénzt a nemzetközi szervezet

Családellenes propagandával gyűjt pénzt a nemzetközi szervezet

Az alapvető jogok biztosához fordultak civilek az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kampányfilmjei miatt. A videókban bántalmazott gyerekek tanácsokat osztanak társaiknak, hogyan védekezzenek az apákkal szemben. A beadványt jegyző szakember szerint a kampánnyal rombolják az apák társadalmi megbecsülését.

Már az ombudsman előtt van az a közérdekű bejelentés, amelyet civilek fogalmaztak meg abból a célból, hogy vizsgálják felül az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tevékenységét. Az ENSZ által a gyermekjogok érvényesüléséért létrehozott nemzetközi szervezet magyarországi képviselője nemrégiben ugyanis kampányt indított, amelyben az elfogadhatatlan gyermekbántalmazásokra szerették volna felhívni a figyelmet. A videók tanúsága szerint azonban a gyermekek fizikai és lelki bántalmazásáért a családtagok közül kizárólag az apák a felelősek.

Apaellenes propaganda

Az alapvető jogok biztosához most eljuttatott beadvány szerint a bemutatott kampányfilmeket az apák és a férfiak társadalmi megbecsülésének szándékos csorbítására alkalmas üzenetnek tekintik, hisz a filmekben a családi erőszaktevőt minden esetben apák személyesítik meg. Mint írják, a családon belüli erőszak elleni fellépés és a tevékenység anyagi hátterének biztosításához szükséges adománygyűjtés korántsem teszi szükségessé, hogy az UNICEF egyúttal apaellenes propagandát is folytasson. A beadvány szerzői szerint különösen aggasztó, és a törvénysértés lehetőségét is felveti, hogy a magyar UNICEF a reklámfilmeket gyermekekkel forgatta, gyermekek által készített és gyermekekhez szóló tartalomként adja közre, s a mozikban gyermekműsorok előtt vetítik.

Hozzáteszik: a filmek a gyermekek által is rendszeresen használt Youtube tartalommegosztón keresztül is megtekinthetők, ráadásul a gyermekeket lájkolásra és feliratkozásra, vagyis a hasonló tartalmak folyamatos megtekintésére biztatják, tehát a kampányt is lényegében a gyermekek befolyásolására alapozzák. Ezért arra kérik Székely László ombudsmant, hogy vizsgálja meg az alapítvány tevékenységét, amely sérti az apák és a férfiak megbecsüléshez fűződő alapvető jogait és társadalmi érdekeit, ellentétes a magyar törvények szellemiségével, valamint ellentétes a közhasznúság elvével és a magyar társadalom érdekeivel. Emellett azt is kérik, hogy az alapvető jogok biztosa a törvény által is kimondott „társadalmi tudatformáló, felvilágosító tevékenységét” végezve foglaljon állást a konkrét és hasonló ügyek társadalmi veszélyességével és a problémák kezelésének lehetséges módozataival kapcsolatban.

Hibás következtetésekhez vezet

A beadványt Toplak Zoltán mentálhigiénés szakember jegyzi, aki lapunknak elmondta: a mostani fellépés több közösség összefogásának eredménye, az Apák az Igazságért Egyesület, az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete és a Férfihang.hu civil férfijogi portál újságírói egyaránt teljes mellszélességgel állnak ki az apaellenes kampány ellen. A szakember úgy látja, hogy az UNICEF propagandája különösen káros, mert társadalmi bizalmatlanságot szül az apákkal és a férfiakkal szemben, ugyanis azt sugallja, hogy kizárólag ők az erőszakosak a családban, és velük szemben a legrosszabbra kell felkészülni. Véleménye szerint egy adománygyűjtő filmben nem szükséges a tetteseket megjeleníteni, hiszen bármilyen egyoldalú szemléltetés hibás társadalmi következtetésekhez és félreértésekhez vezethet. „Különösen veszélyes lehet az ilyen kommunikáció akkor, ha ráadásul gondatlan módon vagy esetleg kifejezetten a befolyásolás szándékával gyermekeket szólítanak meg féligazságokkal” – hangsúlyozta a szakember.

Lapunk felkereste az UNICEF hazai alapítványát is, amelynek gyermekjogi vezetője, Lux Ágnes levelében jelezte: az 1 százalékos kampányuk „valóban provokatív”, mert olyan ügyről szól, amelyről jellemzően nem beszélnek. Szerinte azonban a videók nem valamely csoport ellen szólnak, hanem a problémára hívják fel a figyelmet, hiszen a közzétett három filmben nem is tudták volna bemutatni az elkövetők valamennyi típusát. „Ha valaki félreérti a videó üzenetét, akkor jól látszik, hogy a probléma természetét nem ismerjük fel” – áll a levélben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »