Csaknem tizenegyezer dollármilliomost tartanak nyilván Romániában

Közel tizenegyezer román állampolgár rendelkezik egymillió dollárt meghaladó vagyonnal: a Knight Frank tanácsadó cég felmérése szerint a 10 800 nagyvagyonos ötszázzal haladja meg a 2014-es értéket, illetve háromszorosa a tíz ével ezelőtt jegyzett milliomosok számának.

55bcca0fc46188ff4a8b4569_b

A nagy-britanniai cég szakértői úgy vélik, hogy két évtized múlva a romániai dollármilliomosok száma meghaladja a 18 ezret. A globális szinten elvégzett felmérés rámutat: a hazai nagyvagyonosok 4,3 százalékának vagyona meghaladja a 10 millió dollárt, ez hússzal több, mint amennyit 2014-ben jegyeztek.

A Knight Frank azt is megállapította, hogy a 10 800 érintett személyből 169 büszkélkedhet 30 millió dollárnál is nagyobb vagyonnal, becslések szerint pedig a számuk 2025-ig 50 százalékkal fog emelkedni. Tíz évvel ezelőtt alig 60 román állampolgár volt ennyire gazdag. A tavalyi év folyamán ugyanakkor egyetlen személy lépett be a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők körébe – számuk ezzel húszra növekedett.

2005-ben csak hét ilyen személyt tartottak nyilván, a Knight Frank előrejelzése szerint pedig két évtized múlva már harmincnégyen lesznek. A felmérésben arról is beszámoltak, hogy Romániában mindössze két dollármilliárdost tartanak számon, tíz éven belül pedig további egy személy csatlakozhat hozzájuk.

Európai szinten egyébként közel négymillió személy rendelkezik egymillió dollárnál nagyobb vagyonnal, globálisan pedig Észak-Amerikában él a legtöbb nagyvagyonos, az európainál körülbelül félmillióval több. Milliárdosok tekintetében szintén Észak-Amerika és a Közel-Kelet áll az első helyen, míg Európában 448 olyan személyt tartanak nyilván, akiknek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »