Csaknem 50 milliárdot költött kommunikációra az állami szféra

A Népszabadság számításai szerint a legnagyobb árbevételű, a médiában rendszeresen feltűnő állami cégek a mostani kormányzati ciklus első felében 26,3 milliárd forintot különítettek el kommunikációra és rendezvényszervezésre. Ezt az összeget az állami vállalatok azon a 25 milliárdos kereten felül költötték, amelyet az Orbán-kormány még tavaly különített el a kommunikációs kiadásokra.

A lap csaknem ezer­oldalnyi közzétett dokumentumot böngészett át. Ebből kiderült: miközben a kormány nagyszabású kampányainak bonyolítójaként a Rogán Antal szomszédságában lakó Csetényi Csaba és érdekeltsége, a Network 360 van a figyelem középpontjában, egy másik kommunikációs ügynökség surranópályán nőtt hatalmasra. Kutatásaik során ugyanis alig találtak olyan állami vállalatot, amely ne szerződött volna a Young & Partners–Trinity csoporttal. Ők intézik a Szerencsejáték ügyeit is, de kommunikációs tanácsokat adnak a légi irányítással foglalkozó HungaroControlnak, és szervezik a vasutasnapokat a MÁV-nál. Számításaink szerint legalább 13 milliárdnyi megrendelésre tettek szert 2014 óta, amire még rájönnek az Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKoH) kapott megbízásaik: ez további 7,2 milliárdot jelent. Tulajdonosa Kuna Tibor, aki 2015-ben 880 millió osztalékot vehetett ki a cégeiből, saját bevallása szerint pedig úgy kalkulál, idén 12 milliárdos lesz a csoport árbevétele.

Az intenzív költések miatt egyébként a 25 milliárdos keret kimerülőben van, kezelője, a NkoH augusztus végén már ki is írta az új tendert – teszik hozzá. Ám azt, hogy a következő években a központi apparátus, az állami intézmények mennyit költhetnek, a pályázatból nem derül ki, mert az NKoH szándékosan nem tette közzé a számot, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs felső korlát.

Ha a 2018-as kormányalakításig akkora összeg folyik ki, mint 2014 tavasza óta mostanáig, akkor a teljes kiadás meghaladhatja a 100 milliárdot is – írja a Népszabadság. Ráadásul a 26,3 milliárd még csak nem is a teljes összeg: sok cég „elfelejti” kitenni honlapjára a szerződések listáját, mások – mint például a Magyar Posta – sokszor az összeget nem tüntetik fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »