Csak öt hétre kellett bevonulnia Kulcsár Attilának a börtönbe – napokon belül már jön is ki

Csak öt hétre kellett bevonulnia Kulcsár Attilának a börtönbe – napokon belül már jön is ki

Jövő héten szabadul Kulcsár Attila, a brókerbotrány névadója és kulcsfigurája, aki öt héttel ezelőtt vonult be az egyik fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe a még fennmaradt büntetése letöltésére – tudta meg a Magyra Idők.

Kulcsárt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerbotrány elsőrendű vádlottjaként idén március 22-én a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró tanácsa. Kulcsár az elmúlt 14 esztendőben mintegy nyolc évig állt kényszerintézkedés – előzetes, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom – hatálya alatt, és az első sajtóértesülések szerint büntetését kitöltötte. A letöltött, illetve letöltöttnek számító idő pontos kimutatása után azonban kiderült, hogy az eljárás főszereplőjének még másfél hónapra be kell vonulnia a rácsok mögé.

Hírdetés

A táblabíróság egyébként a megismételt elsőfokú eljárásban márciusban tovább enyhítette a Kulcsárra korábban kiszabott hat év hat hónap szabadságvesztésről rendelkező ítéletet. Kerék Csaba másodrendű vádlottat – kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet – három év szabadságvesztéssel és ugyancsak ötmillió forint pénzbüntetéssel sújtották. Az ügy több más vádlottjának büntetését is enyhítette a táblabíróság, néhány esetben pedig helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét.

A vádirat szerint Kulcsár 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. A sikkasztással okozott kár 8,3 milliárd forint volt. A büntetőper 2006. május 3-án kezdődött a Fővárosi Bíróságon, ahol 2008 augusztusában első fokon Kulcsárt még nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. Másodfokon megalapozatlanság miatt új elsőfokú eljárásról rendelkeztek, amelyben 2015 decemberében Kulcsár Attilát hat és fél év börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték. Ezt enyhítette márciusban jogerősen a táblabíróság.

A magyar igazságszolgáltatás leghosszabb gazdasági büntetőperének lezárását követően vélhetően soha nem derül ki, hogy ki lehetett az a „Gyurcsányi” nevű ember, akinek a neve Kulcsár és vádlott-társa, Bitvai Miklós lehallgatott beszélgetéseinek a titkosszolgálatok által készített leiratában szerepelt – írja a lap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »