Csak ősztől nőhet az anyatej ára

Bár már júliusban bejelentette Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy kormány másfélszeresére emeli a leadott anyatejért a juttatást, a valóságban csak várhatóan ősztől nőhet ez az összeg – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől.

Ráadásul az, hogy a „várhatóan őszi” időpont pontosan mit jelent – szeptember elejét vagy november végét-e –, nem derült ki a válaszból. A minisztérium azt követően küldött tájékoztatást, miután lapunk megkérdezte a tárcát vezető Lázár Jánost múlt heti kormányinfóján, hogy a kormány által egy hónapja bejelentett emelés mikor lép életbe.

Mindennek előzménye, hogy Novák Katalin július végén közölte, az édesanyák által a gyűjtőállomásokon leadott anyatej literenkénti ára 1800 forintról 2700 forintra nő.

Novák Katalin

Lapunk ugyanakkor kiderítette, hogy ennek érdekében azóta sem történt konkrét intézkedés – legalábbis a mai napig nem jelent meg a kérdést szabályozó rendelet. Az áremelés igencsak időszerű lenne, hiszen az anyatejért a fizetség 2002 óta nem növekedett, sőt emiatt évről évre kevesebb édesanya dönt a leadás mellett.

Arról is a Magyar Nemzet számolt be, hogy Budapesten jelenleg mindössze 25 anyuka vállalkozik anyatejleadásra, holott a beérkező mennyiség legalább három-négyszeresére lenne szükség a rászoruló csecsemők megfelelő ellátásához. Ezenfelül azoknak az sem könnyű a dolguk, akik az anyatejleadás mellett döntenek. A kritériumoknak megfelelő édesanyáknak több bonyolult szűrővizsgálaton is részt kell venniük, ám ezek nem minden kerületben, illetve településen ingyenesek, és ez sem növeli az anyatej-leadási kedvet. Maga a begyűjtés sem egyszerű: a nőknek otthon maguknak kell lefejniük a tejet, szigorúan szabályozott körülmények között.

A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelem, ugyanakkor ingyenes a rászorulók számára. A Miniszterelnökség is rámutatott, hogy bár Magyarország az OECD-országok közül élen jár a négy-hat hónapos csecsemők anyatejes táplálásában, még így is csak minden második gyermek kapja meg a lehetőséget, hogy féléves koráig így táplálják. Arra is kíváncsiak voltunk, a kormány tervezi-e más intézkedéssel vagy kedvezménnyel népszerűsíteni az anyatejleadást az édesanyák között; és arra is választ vártunk, pontosan mikor lép életbe az emelés, a Miniszterelnökség azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányította kérdéseinket, ahonnan lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »