Csak negatívan! – Magazin ajánló

Csak negatívan! – Magazin ajánló

Az elnökjelöltek emberei: amerikai kampánytrükkök. Gergely Balázs-interjú a kolozsvári magyarok esélyeiről. Ahol a taxis is eltéved: Dél-Korea alulnézetből. Szombaton Magazin.

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Magyar Nemzet Magazin – keresse minden hétvégén az újságárusoknál!

A legutóbbi amerikai elnökválasztáson a republikánusok üzeneteinek 92, a demokratákéinak csaknem 98 százaléka negatív tartalmú volt. Idén sem számíthatunk kevésbé agresszív kampányra: a két jelölt gépezetei már felpörögtek, de a stratégáknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen a demokrata Hillary Clintont és a republikánus Donald Trumpot a felmérések szerint egyaránt többen utasítják el, mint támogatják. Megvizsgáltuk, hogyan működik a kampány az Államokban és kik állnak a kulisszák mögött.

Vasárnap kezdődik és egy hétig tart a kolozsvári magyar napok rendezvénysorozata. Gergely Balázs történésszel, az ötszáz programból álló kulturális esemény fő szervezőjével arról beszélgettünk, hogyan zajlik a magyar temetőkben a többségi nemzet honfoglalása, illetve hogyan sikerült – ha csak egy hétre is – a történelmi belvárost visszafoglalniuk a magyaroknak.

Nemrég meghalt Somogyszentimre utolsó lakója, így a Kadarkúthoz közeli – és közigazgatásilag oda is tartozó – falu végképp elnéptelenedett. Sorsa a napokban teljesedik be: maradék épületeit lebontatja a terület titokzatos tulajdonosa. Az először 1397-ben említett, a XIX. században a Magyar Királyi Földműves Iskolának helyet adó településen a falu szülöttével, Nagy Lajossal barangoltunk.

Egy ország, mely élen jár a technikai fejlődésben, de közben kicsit elveszítette a saját múltját. Dél-Korea az udvariasan elkendőzött ellentétet országa, nem mellesleg nemzetközi popnagyhatalom, ahol a felhőkarcolók árnyékában a mélyszegénység az úr, és ahol magyar szemmel értelmezhetetlenül hatalmas nyomás nehezedik a kihívásnak megfelelni akaró fiatalokra.

Már az egyetemre való felvételekor megfogadtatták vele, hogy a családban fellelhető dokumentumok alapján megírja Szinyei Merse Pál nagymonográfiáját. Ígéretének eleget is tett, de munkássága messze nem merült ki a dédapai örökség feldolgozásában. A nagynevű családról persze szívesen mesél, de megvan a véleménye a hálószobatitkokat hatásvadász módon kitárgyaló bulvárirodalomról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »