Csak mosolyogtak a francia pap gyilkosai

A Koránról és a békéről beszélgettek, közben pedig mosolyogtak azok a terroristák, akik a héten túszokat szedtek a francia Saint-Étienne-du-Rouvray egyik templomában, majd kivégezték a helyi plébánost, a 86 éves Jacques Hamelt – írja a La Vie nevű francia katolikus lap a támadáskor a templomban tartózkodó három nővér beszámolójára hivatkozva.

Az interjút adó egyik túlélő szerint a támadók először idegesnek és agresszívnek tűntek, majd az egyikük később mégis mosolyogni kezdett. Az egyaránt 19 éves Abdel Malik Petitjean és Adel Kermiche a brutális támadás előtt az Iszlám Államnak fogadtak hűséget. Utóbbi egyébként megfigyelés alatt állt, sőt hónapokig őrizetben volt, innen került házi őrizetbe. Csak napi öt órára kapcsolták ki a testére szerelt nyomkövetőt, ezalatt követte el a gyilkosságot is.

A rendőrséget az egyik nővér hívta ki, akinek sikerült megszöknie a templomból. Ezután két, nyolcvanas éveikben járó apáca maradt az épületben. A támadók megengedték egyiküknek, hogy leüljön, majd arról kérdezgették, hogy ismeri-e a Koránt. Helene nővér azt válaszolta, hogy a muszlimok szent könyvét ugyanúgy tiszteli, mint a Bibliát, és több részt is olvasott belőle. Mint mondta, főleg a békéről szóló fejezetek érintették meg.

A két támadó saját bevallása szerint szintén békét akart, de további támadásokat ígértek egészen addig, amíg nem hagyják abba Szíria bombázását. A nővér megígérte, hogy szabadulása után átadja ezt az üzenetet Francois Hollande francia elnöknek. Ismerősei és szomszédai szerint egyébként Kermiche nagyon szeretett volna eljutni Szíriába, ahol az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció jelenleg is bombázza az iszlamisták állásait.

Teológiai vitába kezdtek az egyik apácával

A terroristák megkérdezték a nővért, hogy fél-e a haláltól, és amikor az nemmel felelt, az érdekelte őket, hogy miért nem. Az apáca válasza szerint azért nem félt, mert hitt Istenben. Erre a támadók Istenről kezdtek beszélni, és arról, hogy a keresztények tévednek, mert Jézus nem volt Isten és ember is egyszerre.

Az interjúban elhangzott, hogy a támadók a maguk módján valószínűleg valamiféle térítéssel is próbálkoztak. A nővérek viszont – saját elmondásuk alapján – próbáltak nyugodtak maradni, és mindig a meggyőződésük szerint válaszolni a férfiaknak. Hiába, a két férfi végül végzett a templom papjával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »