Csak Magyarországon nem foglalkoznak az offshore-botrányban érintett politikusok elszámoltatásával

Mint ismeretes, 2016. április 3-án, egy panamai ügyvédi irodából hatalmas információtömeg, összesen 11,5 millió dokumentum szivárgott ki, amelyek egykori és jelenlegi politikai vezetők, közszereplők, hírességek, neves sportolók és bűnözők eltitkolt offshore üzleteire világítottak rá – írja Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke hétfői sajtóközleményében.

A politikus emlékeztet: már egy hónap telt el a panamai offshore-ügy hazai közélethez vezető szálainak nyilvánosságra kerülésétől, ám még mindig nem tudjuk, hogy Horváth Zsolt, az első Orbán-kormány politikai államtitkára, aki korábban a Fidesz országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese volt, továbbá Boldvai László, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője és egyben pénztárnoka, pontosan hogyan rejtegették pénzüket, azok honnan származtak, illetve ezek a pénzek összefüggésbe hozhatóak-e bűncselekményekkel, például burkolt pártfinanszírozással. Sneider Tamás szerint arra való tekintettel, hogy egy volt, illetve egy jelenlegi kormánypárt is érintett az ügyben, továbbá a minap Bajnai Gordon volt miniszterelnök neve is felbukkant, ezért a kirobbant offshore-botránynak nagyon komoly nemzetbiztonsági összefüggései is lehetnek.

A panamai offshore-ügy magyar érintettjei esetében rendkívül szigorú adóvizsgálatra van szükség. Miközben a botrány kapcsán rajtaütésektől, házkutatásoktól, dokumentumok, számítógépek, adathordozók lefoglalásától hangos a nemzetközi sajtó, addig a nyomozásban érintett hazai hatóságok részéről eddig házkutatások és vagyonelkobzások helyett kínos csend tapasztalható.

Az ügy jelentőségére tekintettel a Jobbik felszólítja a hatóságokat, hogy folyamatosan tájékoztassák a magyar embereket arról, hogy hol tart a bűncselekmények gyanújába fideszes és szocialista politikusok ügyének felderítése. A legnagyobb ellenzéki párt azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a megismert adatokat, szeretnének tisztán látni a XX. századi pártok korrupciós botrányában.

Forrás: alfahir.hu

 

sokkaljobb-kommentár: A hun.hir.info.hu Mindenki számára hozzáférhetőek lettek a Panama-iratok című cikke elérhető ITT

Nálunk a szálak amint magasra érnek, azonnal megkezdődik a maszatolás, majd a titkosítás. Az immár egy évvel ezelőtti brókerbotrányok elkövetői is megússzák a gaztettet, és amint a pénz elfogy, hazajön a karcagi Marcsika is. Hogy hány a Száz leggazdagabb magyar listáján szereplő úr van rajta a Panama-listán is, valószínűleg sose tudjuk meg. Mint ahogy azt sem, hogy ezek a nagyon gazdagok mennyi adót fizetnek be a magyar államkasszába?

Békéscsaba, 2016. május 10.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: „Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore-országokhoz – hívja fel a figyelmet közleményében az Opten céginformációs szolgáltató. Ugyan csökkent az offshore cégalapítások száma, a jelenség még távolról sem tűnt el. Az Opten adatai szerint a mai napig több mint 400 társaság tulajdonosi háttere köthető közvetlenül Panamához, a közvetett kötődéseket vizsgálva pedig már a 700-at közelíti a szám. A panamai érdekeltségű cégek között vegyesen találhatók kicsik és nagyok, és 15 olyan is akad, amelynek éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.” (Részlet a Magyarország eléggé fertőzött offshore szempontból című cikkből) 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »