Csak hét magyar képviselő lesz a szlovák parlamentben

Csak hét magyar képviselő lesz a szlovák parlamentben

Mivel a Magyar Közösség Pártjának (MKP) ismét nem tudta elérni az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a Most-Híd pedig csalódást keltő 6,6 százalékot ért el a szombati szlovák választáson, csökkent a magyar képviselők száma a pozsonyi parlamentben. A Most-Híd főleg az alacsony dél-szlovákiai részvételi arányoknak „köszönheti”, hogy visszaesett, és nem csak a várt 8 százalékot nem tudta megközelíteni, de még vissza is esett 2012-es eredményéhez képest (6,9 százalék).

A pártnak valószínűleg 11 képviselője lesz a 150 fős parlamentben, ami hárommal kevesebb, mint amennyi most van. Közülük várhatóan heten lesznek magyarok, négy szlovák. Az MKP még gyengébb eredményt értek, mint 2012-ben (4,1 százalék). Ez nem meglepetés, az előzetes mérések alapján erre számítani lehetett, viszont sok váratlan előretörés is történt, amit viszont nem jeleztek előre a közvéleménykutatók.

Közülük is a legszembetűnőbb Marián Kotleba és pártja, a Mi Szlovákiánk – Néppárt parlamentbe jutása – előzetesen helyenként 2 százalékot sem mértek nekik, mégis simán megugrották még a 8-at is. Ami újabb rossz hír a szlovákiai magyaroknak.

Az 1977-es születésű Kotleba radikális nézeteket képvisel: „vezérnek” nevezi magát, gyakran vonul fel fekete uniformisban, és szívesen használja a régi szlovák náci köszöntéseket. Vezette az ultranacionalista Szlovák Testvériség pártot, példaképe pedig a szlovák hitleri bábállam néhai vezére, Jozef Tiso. Víziója egy „cigányoktól és magyaroktól” mentes tiszta szlovák nemzetállam.

2007-ig vezette a neonáci mozgalmat, majd 2009-ben alapította meg a Mi Szlovákiánk Néppártot. Retorikája kezdettől fogva szélsőséges, cigányellenes propaganda volt: „cigány parazitákról” szónokolt, őket okolta a magas kelet-szlovákiai bűnözési számok miatt. a parlamenti választásokon még észrevehetetlenek voltak, de 2013-ban a megyei választásokon már Kotleba lett Besztercebánya megye elnöke.

A Szlovák Nemzeti Párt visszaesésével megnyílt előttük a tér: agresszív mozgalmi tevékenységükkel népszerűek lettek. A menekültválság után a cigány- és melegellenes retorikát a bevándorlók elleni uszítás váltotta fel – tavaly óta több iszlámellenes demonstrációt is tartott a párt.

444.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »