Csak Eperjes szerint volt megfélemlítés Szombathelyen

Csak Eperjes szerint volt megfélemlítés Szombathelyen

Továbbra is áll a bál a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói pályázata körül. Eperjes Károly és Dér András is megszólalt a Hír TV-ben. Dér András azt mondta: azért lépett vissza a pályázattól, mert nem kért a politikai csatározásból.

A színházigazgatói pályázatot azért írta ki Szombathely közgyűlése, mert Jordán Tamás második igazgatói megbízatása lejár. Szombathelynek évtizedekig nem volt állandó kőszínháza, a társulatot Jordán Tamás építette fel, és most harmadszor is elindult a színház vezetéséért.

Jordánnak egy kihívója volt, rajta kívül Dér András filmrendezőtől érkezett érvényes pályázat. Jordán nyilvánosságra hozta saját pályázatát, Dér András viszont nem. A pályázat szövege mégis kiszivárgott. Dér András ezek után lépett vissza. 

A Hír Tv Alinda című műsorában Dér András azt mondta: amikor kiderült, hogy pályázni akar, színészek keresték meg a szombathelyi színházból, és próbálták rávenni, hogy ne induljon, mert következményei lesznek – elmennének onnan társulati tagok, ha bárki más nyerne, mert a társulat Jordán Tamást támogatja. Állítása szerint maga Jordán Tamás azt kérdezte tőle: hogy jön ahhoz, hogy pályázzon, amikor ő is pályázik.

Dér András nem kér a szekértáborok harcából

A társulat egységesen állt ki Jordán Tamás mellett, ahogy a Nemzet Művészei és több magyarországi színház is. Dér Andrást többek között a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila támogatta.

„Nyilvánosságra került a pályázat, és elkezdték szétszedni, feltrancsírozták, elkezdtek belemagyarázni dolgokat, és megtalálták azokat az embereket, akik szerepeltek a pályázatban” –  mondta Dér András a Hír TV-ben. A rendező telefonon jelentkezett be a műsorba, ahol eredetileg Eperjes Károllyal beszélgetett Veiszer Alinda. Eperjes a szakmai bizottság tagja volt, amely a pályázatokat véleményezte.

Dér András elmondása szerint egyesek megkeresték a pályázatában szereplő Gárdos Péter rendezőt és Bozsik Yvette táncos-koreográfust is. Igaz, hogy Gárdos Pétert a műsor előtt Veiszer Alinda is megkereste, és neki a rendező határozottan tagadta, hogy pressziót gyakoroltak volna rá.

– Ez egy politikai játszma – vélte Dér András. A filmrendező balliberális és a jobboldali zászlóvivők háborújának nevezte a színházigazgatói pályázatot. Szerinte a diskurzus olyan mértékben átpolitizálódott, hogy őt benyomták egy „jobboldali intervenciós csapatba”, Jordánt pedig egy „balliberális fellegvárba”, amiben nem akart részt venni. Ráadásul ezek után, ha nyerne, szerinte egy romhalmaz élére kerülne színház helyett. Ezért Szombathelyre már nem pályázna, bár színházigazgatói ambícióit nem adta fel.

Hírdetés

Eperjes Károly is elindulhat az igazgatói székért

Eperjes Károly a Hír TV-ben változatlanul kitartott amellett, hogy megfélemlítették Dér András környezetét, azokat, akikkel a pályázat szerint együtt dolgozott volna színházigazgatóként. Szerinte Dér András azért nem akarta nyilvánosságra hozni a pályázatát, mert „ha felteszi az internetre, elkezdik szétszedni”

Korábban az ATV-ben Eperjes Károly azt mondta: megvárja, hogy kiírják a szombathelyi színházigazgatói posztra az újabb pályázatot, mert tervei vannak ezzel kapcsolatban. Alindának azt mondta: az ATV-ben rögtönzött, de azóta is komolyan gondolkodik, hogy pályázzon. Elolvassa majd a kiírást, és annak alapján dönt. „Kérdés, hogy milyen kulturális célokat fektetnek le a pályázatban. Nem mindegy, a fenntartónak milyen elvárásai vannak a színház irányába.” – mondta Eperjes.

A fiatal rendezők meg vannak döbbenve, ők csak dolgozni akartak

Eperjes szerint „kulturális-szellemi csata” alakult ki a színházi életben. „A diákjaim ki sem kerültek a színművészetiről, és már azzal kellett szembesülniük, hogy két rendező is ilyen helyzetbe került.”  

Benkó Bencére és Fábián Péterre gondolt, a K2 Színház alapítóira, akik éppen a kaposvári színészhallgatók – Eperjes Károly osztálya – vizsgaelőadását rendezték, amikor Dér András pályázata kiszivárgott. A pályázatban – Dér András színházigazgatói terveiben – ők is szerepeltek.   

Benkó Bence, aki Eperjes Károly színészosztályának vizsgáját rendezte, szintén bejelentkezett telefonon Veiszer Alinda műsorába.

Elmondta: azért csatlakoztak Dér pályázatához, mert munkalehetőséget jelentett. Később azonban megkereséseket kaptak barátoktól, ismerősöktől, hogy miért írtak alá Dér Andrásnak, és tisztában vannak-e a körülményekkel – vagyis azzal, hogy Dér András a társulatalapító Jordán Tamás ellen indul.

Benkó szerint azonban korántsem fenyegették őket. „Kérdéseket kaptunk” – mondta. Ezért adtak ki végül egy közleményt. A félreértés a pályázattal kapcsolatban abból adódott, hogy Dér András a teljes k2 Színházzal számolt a pályázatban, a fiatal rendezők viszont úgy értették: rendezni hívják őket, és a saját nevükben írnak alá, nem a társulat nevében, amelyet egykori kaposvári színészhallgatók alapítottak 2010-ben. Mióta lediplomáztak az alapító tagok, független társulatként működik a k2 Budapesten.

Ami a megfélemlítést illeti, a fiatal rendező, Benkó Bence szerint senki nem bántotta őket, nem gyakoroltak rájuk nyomást. Egy pillanatra sem foglalkoztatja őket olyasmi, hogy a szakmában netán atrocitásokkal kellene szembenézniük, mert dolgoznának Jordán Tamás kihívójával.

„A pályázat aláírásakor sem foglalkoztunk ilyen hülyeségekkel” – mondta Benkó. Elmondása szerint megdöbbentek attól, hogy milyen vihart kavart, hogy Dér Andrással dolgoznának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »