Csak átmeneti az új lakások drágulása?

Csak átmeneti az új lakások drágulása?

Folyamatosan emelkedik országszerte az új lakások ára. A kereslet ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése óta erősen növekszik, miközben a kínálat egyelőre szűkös.

Meredeken emelkedik országszerte az új építésű lakások ára, különösen igaz ez a fővárosra. Az árnövekedés elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetésére vezethető vissza, amely megnövelte a keresletet. A kínálat viszont egyelőre nem képes lépést tartani az igények erősödésével, így magasba szöktek az árak. Ez azonban csak átmeneti állapot, mivel az év második felében várhatóan egyre nagyobb számban megjelennek a piacon az új otthonok, a felhozatal bővülése pedig előreláthatólag véget vet az árak szárnyalásának – nyilatkozta lapunknak az ingatlanforgalmazással foglalkozó Duna House elemzési vezetője. Rutai Gábor úgy véli: attól viszont nem kell tartani, hogy az új építésű ingatlanok iránti keresletnövekedés számottevő mértékben elvonja a vevőket a használt lakások piacáról, mert a két szegmens között nagyságrendi különbség mutatkozik. Míg a használt épületek közül évente hozzávetőleg 150 ezer cserél gazdát, addig az új otthonok száma ma még nem éri el az évi tízezret sem.

Nincs több vevő, mint tavaly

A Balla Ingatlanirodák elemzése a dél-budai régióban tapasztaltak alapján mutatja be az ingatlanpiaci folyamatokat. Az összefoglalóból kiderül, hogy miközben egyre több az eladó használt lakás a dél-budai városrészben, addig a vevők száma nem emelkedik. – Az irányárak is teljesen indokolatlanul egyre feljebb kúsznak a településrész ingatlanpiacán, ám a tényleges eladási árak nem mozdultak az elmúlt három hónapban – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A szakember jelezte: a tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 20 százalékkal több az eladó lakóingatlan a dél-budai ingatlanpiacon, miközben a tranzakciószámokat tekintve nem mutatkozik növekedés. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyobb a választék, de nincs több vevő, mint tavaly ilyenkor volt.

Nagy Csaba azt is megjegyezte, hogy az irányárak magasabbak lettek, a vevők viszont nem hajlandók megvenni a túlárazott lakásokat, így az alku mértéke kismértékben növekedett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 18 milliós panellakás esetében körülbelül 400-500 ezer forintot lehet alkudni, de csak abban az esetben, ha az eladó valóban komolyan gondolja a lakása eladását.

Várat magára a csok

A csok hatása egyelőre ugyan nem befolyásolja az ingatlanpiacot a két kerületben, de Nagy Csaba hangsúlyozta, hogy ez csak „egyelőre” igaz. A szakértő az elkövetkező hónapokban jelentősebb hatással számol, és ennek már látszanak az előjelei. – Jelenleg még csak a tájékozódás, érdeklődés fázisánál tartanak a vevők, de változás várható – jegyezte meg a szakmai vezető. Megerősítette: néhány hónap múlva viszont – amikor a nagyobb projektekből végre kikerülnek az első elkészült lakások – már egyértelműen érzékelhetővé válik majd a kínálatbővüléssel járó árcsökkentő hatás, elsősorban a 20 millió feletti ingatlanoknál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »