Csak a leginkább rászorulókkal tesznek kivételt

Csak a leginkább rászorulókkal tesznek kivételt

A kért összeg ötödét ítélte csak meg autóvásárlásra a leginkább rászoruló mozgáskorlátozottaknak a kormány. A támogatásból olyan kocsit vásárolhatnak, amelyben a kerekesszék is elfér.

Lassan öt éve vezet egy kombit Méhes János. A férfi egy munkahelyi baleset miatt került kerekesszékbe. Közlekedés szempontjából a szerencsésebbek közé sorolja magát, amiért tágas az autója.

„– Én azt mondom, hogy ekkora hely minimum szükséges ahhoz, hogy nagy biztonsággal tudjuk ezeket a székeket ki-betenni. Még egyszer mondom, hogy ezt a mozdulatot egy nap többször kell megismételni, ugye nem ritka, amikor egy nap akár öt, sőt több alkalommal is ki-beszáll az ember.
– Lehet az mondani, hogy a méret a legfontosabb szempont?
– Nyilván, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy akár egy másik széket is, vagy bármit szeretne az ember, ami a mindennapokhoz hozzátartozik” – fogalmazott a férfi a Hír TV-nek.

Állami támogatással kizárólag Suzukit vehetnek a mozgáskorlátozottak. Abból ugyan négy típust, de a kerekesszék egyikben sem fér el. Országos érdekképviseletük a kormányhoz fordult. Annyit elértek, hogy a leginkább rászorulókkal 2017-től kivételt tesznek. Nekik külön pályázatot írnak ki, de nem a javasolt 250 millió forintos kerettel, hanem csak 50 millióval. Egy-egy nyertes egymillió kaphat.

„Muszáj elmondani, hogy egy mozgáskorlátozott részére nem választás kérdése, hogy személyautót használ…” – mondja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének alelnöke.

Az akadálymentesítés hiánya miatt a tömegközlekedés keveseknél jöhet szóba, és ha a kormány nem változtat, akkor az autózás is problémás marad, jegyezte meg Földesi Erzsébet. Hozzátette, hogy a parkolókártyákkal változatlanul sok a visszaélés. Hiába számít közokirat-hamisításnak, még mindig százak használják illetéktelenül a kártyát, elfoglalva a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeket.

„Egy erős ellenőrzőrendszert kellene bevezetni. És ideje lenne elérni azt ma Magyarországon, hogy a mozgássérültek számára egy valódi hátránykompenzációs rendszer jöjjön létre. Úgy a parkolási kártyák vonatkozásában, mind pedig a személyautó vásárlásának a támogatásával” – emelte ki a MEOSZ alelnöke.

A Hír TV az Emberi Erőforrások Minisztériumától nem kapott választ arra, hogy a kritika ismeretében milyen intézkedéseket terveznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »