Cristi Puiu filmjét nevezik az Oscarra

Cristi Puiu filmjét nevezik az Oscarra

Cristi Puiu Sieranevada című filmjét jelöli idén Románia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra, adta hírül szerdán az Országos Filmközpont (CNC). 

Cristi-Puiu-radardemedia.ro__b

Az alkotás Cristi Puiu (képünkön) negyedik nagyjátékfilmje, az idei cannes-i fesztivál versenyprogramjában is szerepelt, a rendező azonban díj nélkül tért gaza. A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) azonban nagy sikert aratott, a hazai közönség sokkal jobban értette az alkotást, mint a franciaországi fesztiválközönség.

Az alkotás egy román hagyományt, a temetés után negyven nappal megtartott megemlékezést (parastas) mutat be, jobban mondva nem a vallási szertartás áll a középpontban, sokkal inkább az azon résztvevők beszélgetései. A film nagy része egy bukaresti lakásban játszódik, ennek ellenére képes végig lekötni a közönség figyelmét, feszes, jól kidolgozott párbeszédeinek köszönhetően egy pillanatra sem válik unalmassá – a háromórás játékidő dacára sem.

Puiu a kolozsvári vetítés előtt mindenekelőtt elnézést kért, amiért közel három órás alkotással „terheli” nézőit. Úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy mit jelent három órát végigülni, így ha valaki unatkozni fog, vagy elhagyja a termet, nem fog megsértődni. A helyszínről azonban senki nem távozott, és unatkozni sem igen volt idő, a hazai közönség értette az alkotás humorát is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »