Clintonék elmennek Donald Trump beiktatási ünnepségére

Clintonék elmennek Donald Trump beiktatási ünnepségére

Nem lesz majd könnyű Hillary Clintonnak végignéznie Donald Trump diadalmenetének legfontosabb napját. A Clinton-házaspár kedden jelentette be, hogy részt vesznek a január 20-i beiktatási ceremónián. Hetek óta találgatások és híresztelések voltak arról, hogy Clintonék „kihagyják” az ünnepséget. Korábbi sajtóhírek szerint Hillary Clinton nehezen viselte riválisa győzelmét, úgy tudni, a választás éjszakáján dührohamot kapott, obszcén kifejezéseket használva ordibált, bútorokat borogatott, és különböző tárgyakat dobált testőreihez, munkatársaihoz.

A választási vereség óta a volt first lady és külügyminiszter nem is nagyon jelenik meg a nyilvánosság előtt, csak két gyermekjogi konferencián vett részt, amiről még a választások napja előtt állapodott meg a szervezőkkel. A Clinton házaspárt egykor kifejezetten baráti kapcsolat fűzte Donald Trumphoz és feleségéhez, Melaniához, a választási csaták tüzében azonban ez a barátság megsemmisült.

A Clinton-házaspár előtt röviddel George W. Bush volt elnök is hivatala közölte, hogy ő és felesége, Laura Bush szintén jelen lesz a beiktatási ünnepségen. Bushék

Hírdetés

„örvendenek, hogy szemtanúi lehetnek a hatalom békés átadásának, amely az amerikai demokrácia egyik alappillére, és Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök beiktatásának”

– olvasható a közleményben. Örömük azonban mégsem lehet olyan felhőtlen vagy legalábbis őszinte, mert a Bush-család finoman szólva sem támogatta Trumpot az elnökválasztási kampány során. Jeb Bush volt floridai kormányzó, az idősebb Bush fia és George W. Bush öccse a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben Trump vetélytársa volt. Tavaly júliusban kijelentette: „Amerika szenvedni fog”, ha Donald Trump lesz az elnöke.

Az amerikai politikában hagyomány, hogy a régebbi elnökök és hitveseik részt vesznek az új elnök beiktatási ceremóniáján a Capitolium előtt. Az Egyesült Államok 45. elnökének beiktatási ünnepségén jelen lesz Jimmy Carter korábbi elnök és felesége, Rosalynn is, a 92 éves idősebb Bush az egészségi állapota miatt várhatóan nem tud Washingtonba utazni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »