Civilek tüntetnek a Radetzky-laktanyáért

Tütetés lesz a bontás alatt álló műemlék épületek, az egykori Radetzky-laktanya és az élelemtár megmentéséért június 9-én, csütörtökön 18 órakor a budapesti Bem József téren. A tüntetést a Magyar Patrióták Közössége szervezi. Online petíciójukat már több mint hétezren írták alá.

A Magyar Patrióták Szövetsége kezdettől tiltakozott ellene, hogy a műemlék épületet 80-90 százalékig visszabontsák és helyére – a régi épület néhány elemének megtartásával – 3200 négyzetméteres irodakomplexumot emeljen a tulajdonos, az ingatlanfejlesztő HB Reavis cégcsoport, amely nemrég hozzákezdett a védett műemlék épületek bontásához. A jogi helyzetet bonyolítja, hogy az épület 2011-ben kapott műemléki védettséget, az építési engedély azonban 2010-es.

A civil szervezet online aláírásgyűjtést is indított az 1840 körül épült, klasszicista stílusú katonai élelemtár és az 1897-ben épült, historizáló Radetzky-laktanya megmentéséért. Az épületegyüttes az ’56-os események egyik szimbolikus helyszíne, gyakorlatilag innen indult a forradalom. A petíciót cikkünk írásakor már 7402 személy írta alá. Ebben arra szólítja fel a civil szervezet a hatóságot, hogy akadályozza meg a műemlék lebontását. Jelenleg az I. kerületi kormányhivatal folytat felügyeleti eljárást az ügyben – ennek a célja az szokott lenni, hogy megállapítsák, jogszerű volt-e valamely hatóság korábbi határozata.

A Magyar Patrióták Szövetsége azt kéri: pártokhoz, politikai szervezetekhez kötődő jelvényeket, táblákat ne hozzanak magukkal a résztvevők a tüntetésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »