Cirkuszmisszió szalézi módon

Cirkuszmisszió szalézi módon

2014 októberében jött létre a „Circo Social Saltimbanqui” (Mutatványosok Szociális Cirkusza), amelyben több mint harminc fiatal vesz részt, akik különböző lelkipásztori tevékenységekkel segítik az argentínai Cordoba tartománybeli San Vicente-ben működő Páduai Szent Antal szalézi házat.

A fiatalok zsonglőrködnek, trapézon dolgoznak, akrobatikus mutatványokat és bűvész trükköket mutatnak be annak érdekében, hogy vidámságot terjesszenek környezetükben.

A kortárs cirkusz a „személyes testi és lelki növekedés” helye, amely a cirkuszművészet segítségével stimulálja az érzékeket és növeli a nézőt. A cirkuszt másokkal együtt alakítják, hogy a játék során mindenki pozitív irányban formálódhasson, és ezt megoszthassa másokkal.

Ahogy Don Boscót biztatták, hogy látogassa meg a börtönöket és a perifériákat, hogy maradjon a rászorulók között, a cirkusz is szeretne elérni oda, ahol a leginkább szükség van rá: az utcákra, parkokba, terekre, hogy felhívja mindenki figyelmét rá, hogy a cirkuszművészeten keresztül is megérezhetik és továbbíthatják azt a Jézust, aki közel van hozzájuk és mindenki barátja.

A szociális cirkusz úgy van kialakítva, hogy „a változás motorja legyen, meghívja az embereket, hogy összhangban éljenek saját környezetükkel és átalakítsák a szociális tér egészét egy igazságosabb, változatosabb és toleránsabb társadalommá”.

Megtartva a kellő egyensúlyt, ez a szociális cirkusz egyesíti a cirkuszművészetet és a társadalomtudományokat, mintha mindez csak egy séta lenne egy kifeszített kötélen: egy vonzó és innovatív módszerré szervezve, amely lehetővé teszi a veszélyeztetett fiatalok bevonását.

A szociális cirkusz, átitatva Don Bosco nevelői stílusával így válik szalézi szociális cirkusszá, és lehetővé teszi, hogy a fiatalok megtapasztalják a szalézi karizmát a cirkuszművészeten keresztül. Ez azt jelenti, hogy tisztelettel és bizalommal teli, biztonságos családi környezetet kínálnak a gyermekek, tinédzserek és fiatalok számára, hiszen ez a cirkusz úgy van felépítve, hogy egyszerre játszótér, otthon, iskola és plébánia legyen. Nagy hittel kockáztatnak és fogadnak rá, hogy a művészet átalakít és szárnyakat ad az álmaiknak.

A „Circo Sociale Saltimbanqui” tevékenységeit követni lehet a Facebook-on is.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »