Cionista fellegek gyülekeznek Szíria felett

Egy török katonai beavatkozás titkos előkészületeire utaló jeleket figyelt meg az orosz védelmi minisztérium Törökország és Szíria határán, több átkelőhelyen – közölte Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője mai sajtótájékoztatóján.

“Komoly okunk van feltételezni, hogy Törökország fokozott ütemben készül egy katonai beavatkozásra a Szíriai Arab Köztársaság szuverén államának területén” – jelentette ki Konasenkov.

Felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón bemutatott, állítása szerint a határátkelőkről készült felvételek egyikén látható munkálatokra. Elmondása szerint az átkelőket kiszélesítik, amit háborús időkben szokás csinálni, hogy gyors mozgást tegyenek lehetővé a beavatkozó fegyveres erők katonai konvojai és járművei számára.

A török-szíriai határon erre “jelenleg több mint elég példa van”, köztük a fegyveres egységek és haditechnikai eszközök jelenléte – fűzte hozzá.

Konasenkov emellett – egy másik felvételt mutatva – kijelentette azt is, hogy a szíriai Szarmada és a török Reyhanli közötti átkelőn keresztül Törökország éjszakánként fegyverekkel látja el a felkelők kezén lévő Aleppo és Idlíb városokat. A szóvivő szerint az Egyesült Államok és a NATO képviselői ezeket a szállítmányokat “humanitárius konvojoknak” nevezik.

Hozzáfűzte, hogy Törökországban börtönbe kerülnek azok az újságírók, akik megpróbálják kifürkészni, mi van a Szíriába tartó török teherautókon. Ezzel a tábornok a török Cumhuriyet kormánybíráló napilap két újságírójára utalt, akiket a török hatóságok letartóztattak, miután olyan felvételeket tettek közzé, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre.

Eközben egy szaúdi katonai szóvivő kijelentette, Szaúd-Arábia kész szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába a Daes terroristái ellen harcolni, ha az Egyesült Államok vezette háborús koalíció ilyen döntést hoz.

A királyság kész részt venni bármilyen szárazföldi hadműveletben, amelyet a koalíció adott esetben végrehajt Szíriában – mondta Ahmed Aszeri dandártábornok, a jemeni nép ellen harcoló arab erők szóvivője az al-Arabíja televíziónak.

A Daes elleni koalíció jelenleg csak légi hadjáratot folytat Irakban és Szíriában. Szaúd-Arábia 2014-ben kapcsolódott be a szíriai misszióba, és eddig mintegy kétszáz bevetésre küldte el harci gépeit.

“Úgy véljük, hogy nem a légi hadműveletek jelentik az ideális megoldást, hanem kombinálni kell szárazföldi műveletekkel.” – jelentette ki a Ahmed Aszeri dandártábornok.

Két ismert török újságírót letartóztattak, mert a kormánynak nem tetsző cikket közöltek arról, hogy Törökország fegyverekkel támogatja a Szíriában harcoló militáns csoportokat.

A kormánykritikus Cumhuriyet főszerkesztője, Can Dündar és a napilap főtudósítója, Erdem Gül beszámolója szerint Törökország – legalábbis a múlt évben – fegyvereket küldött Szíriában harcoló csoportoknak, számolt be a faktor.hu.

Hírdetés

A Cumhuriyet nemrég olyan felvételeket tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy 2014-ben Törökországból fegyvereket szállítottak Szíriába.

A felvételeken török rendőrök Szíriába tartó teherautókat vizsgálnak át, rajtuk fegyvert és lőszert tartalmazó ládákkal, de a török hírszerzés emberei közbelépnek és a két fél egy ideig farkasszemet néz egymással.

Hírzárlatot rendeltek el, majd a török államügyészség vizsgálatot indított, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen tett feljelentést a két újságíró ellen.

Nem ez az első eset

Júniusban napvilágra került videofelvételek megerősítik azt az elterjedt nézetet, hogy a török ​​kormány hírszerző ügynöksége biztosítja a takfiri ISIL terroristák biztonságos áthaladását Szíriába.

Szintén a Cumhuriyet balközép török napilap mutatta be a videókat az Országos Hírszerzési Szervezetre (MIT) vonatkozóan, mely szerint a hírhedt takfiri csoport Szíriába való átjutását segíti.

A felvételeken járművezetők bevallják, hogy “kötelességük megtenni az államnak”, hogy a fegyvereseknek segítenek kerülőutakon eljutni az erősen védett szíriai Kobani város körüli területekre.

Az egyik vezető a járműveket kísérő MIT ügynökökről számol be az utazás ideje alatt, amely a Szíriában lévő Atme táborból indul a határ menti török Şanlıurfa tartományban található Akçakale városba, ahonnan fegyveresekkel és rakománnyal megrakva indulnak vissza Szíriába.

A felvételeken szereplő vezető elmondja: “Nem tették lehetővé, hogy elhagyjuk a járművet [egyszer eljutottunk Akçakale-ba]. Az egyik közülök [fegyveresek közül] a mi oldalunkon várt. Egy másik jármű érkezett és leparkolt a miénk mögé, és elindultak a rakományért az én járművemtől [a másik járműhöz]. 46-an [fegyveresek] voltak az én járművemben, és később megtudtam, hogy a sajátomon kívül még 27 másik busszal szállították akkor a fegyvereseket. Szakállas férfiak voltak, ápolatlan külsővel.”

Egy fegyveres török ​​rendőr őrségben a Cumhuriyet napilap épületénél 2015. január 14-én 2015 Isztambulban AFP fotó

Az ellenzéki lap korábban, szintén júniusban már megvádolta a török ​​hatóságokat és a hírszerző ügynökséget, amiért segítenek átcsempészni az ISIL és egyéb takfiri terroristákat Szíriába Törökországból.

Ez előtt május 29-én került fel egy videó a Cumhuriyet honlapjára, amelyen állítólag az látható, hogy a török ​​hírszerző ügynökséghez tartozó teherautókon fegyvereket visznek ki Szíriába a takfiri terrorista csoport számára.

Szíria 2011 óta küszködik súlyos válsággal, amelyet az Egyesült Államok és annak regionális szövetségesei – különösen Katar, Szaúd-Arábia és Törökország – idéztek elő, és tartanak fenn a fegyveres csoportok támogatásával.

Takfiri fegyveresek Szíriában – Press TV  fotó

A nemzetközi közösség már régóta bírálja Törökországot, amiért az segítséget nyújt a takfiri terroristák háborújához az arab országban.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »