Cioloş továbbra sem kíván indulni a választáson

Továbbra sem kíván Dacian Cioloş miniszterelnök elindulni a decemberi parlamenti választáson.

cioloskorr_bDacian Cioloş

A kormányfő ezt pénteken jelentette ki, arra reagálva, hogy Klaus Johannis államfő az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója vezetőségének csütörtöki tanácskozásán ugyanakkor arra szólította, valljon nyilvánosan színt melyik párttal szimpatizál, illetve lát esélyt a jövőbeni együttműködésre.
A kormányfő pénteken leszögezte: nem indul el a választáson, és hozzátette: ő nem értette úgy az elnök nyilatkozatát, hogy az arra kérte: induljon el a megmérettetésen.

Mint arról beszámoltunk, Johannis csütörtökön közölte, nem kíván a decemberi parlamenti választást követően független kormányfőt kinevezni. Johannis leszögezte: a választásokat követően Romániának politikai kormánya lesz. „Ez azt jelenti, hogy minden tagja egy parlamenti párt képviselője lesz. Így működik a demokrácia” – tette hozzá. Arra a felvetésre: mi történik, ha az új parlamenti többség Dacian Cioloşt jelöli kormányfőnek, kijelentette: ebben az esetben ugyanaz lész az álláspontja, mint 2009-ben. Akkor ugyanis az Emil Boc kormányát megbuktató szociálliberális ellenzék épp őt jelölte miniszterelnöknek, ám Traian Băsescu államfő elvetette ezt a lehetőséget. Az államfő arra a felvetésre, hogy számít-e arra: Cioloş a korábban általa vezetett Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közeledik majd, kifejtette: erre a miniszterelnöknek kell választ adnia.

„Sokan teszik fel a kérdést: Dacian Cioloş független miniszterelnök marad, majd mandátuma lejárta után visszavonul, vagy folytatni kívánjaa bizonyos projektjeit. Beismerem: személy szerint azt hiszem, jobban tenné, ha folytatná a megkezdett projekteket, akkor viszont legalább azt jelentse be, meliyk párttal szimpatizál, vagy melyikbe lépne be, vagy melyikkel tudna együttműködni a választások után” – mutatott rá az államfő, megismételve: ha Cioloş már most jelezné, mik a tervei, folytathatná a projektjeit.

Mint arról beszámoltunk, Cioloş, aki tavaly novemberi kormányfői kinevezésééig Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök tanácsadója volt, korábban pedig uniós mezőgazdasági biztos, többször is kijelentette: nem kíván elindulni a decemberi parlamenti választáson. Azt ugyanakkor nem utasította el egyértelműen, hogy a választásokat követően elfogadja a kormányfői felkérést a győztes oldaltól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »