Cioloº nem egyezik bele, hogy kampánymûsorban adja le a vele készült interjút a TVR

Nem adja hozzájárulását Dacian Cioloş ahhoz, hogy az eredetileg A falu élete című műsornak adott interjúja a tervezettől eltérő dátumon, más csatornán vagy valamely párt választási műsoridejének keretében menjen adásba – tudatja az Agerpres hírügynökséggel a kormány közleménye, hozzátéve, hogy az interjúban a mezőgazdasággal kapcsolatos aktuális kérdésekről beszélt a miniszterelnök, és semmilyen formában nem érintette a választási kampány, a pártok vagy a politikusok tematikáját.

A közleményben olvasható érvelés szerint amennyiben csak három hét múlva sugározzák a november 23-án rögzített beszélgetést, úgy az elhangzottak már aktualizálásra szorulnának. Ezért a kormány arra kéri a Román Televíziótársaságot, hogy “ettől a pillanattól kezdve” már ne adja adásba a Dacian Cioloş által “jóhiszeműen” adott interjút. “Sajnálatos, hogy a SRTV a felvétel után változtatta meg az adásba kerülés feltételeit, tekintve, hogy semmi olyan körülmény nem merült fel időközben, ami az interjú kontextusát megváltoztatta volna” – olvasható a kormány közleményében.

A román közszolgálati televízió a választási kampányra hivatkozva halasztotta el a kormányfővel készített interjú sugárzását, amelyet eredetileg vasárnapra tűzött ki. Dacian Cioloş és képviselői viszont nem egyeztek bele, hogy A falu élete című műsornak adott interjú kampányműsor keretében menjen adásba, mert szerintük a beszélgetés ’tisztán tájékoztató jellegű’.

A falu élete című műsornak adott interjút még november 23-án, szerdán rögzítették, de a közszolgálati televíziótársaság csak szombaton közölte Cioloşsal, hogy a beszélgetés, a tervekkel ellentétben, nem megy adásba vasárnap.

A Román Televíziótársaság vasárnap közleményt küldött az Agerpres hírügynökségnek, amelyben azt írja: a választási kampányra való tekintettel az a döntés született, hogy elhalasztják a Dacian Cioloşsal készült interjú sugárzását, több okból. Az egyik ok az, hogy a kormányfő egyik párt kampányának arca, ami azt a benyomást keltheti, hogy a szóban forgó interjú kampányműsor. A miniszterelnök arca ugyanis az illető párt plakátjain és kampányvideóiban is megjelenik, azokban is, amelyeket a TVR sugároz – érvel a televíziótársaság.

A másik ok szerintük az, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének már aktuálisak.

További ok a TVR szerint, hogy a kormányfő már részt vett a kampány kezdete óta egy egyórás élő műsorban a TVR1-es csatornán, amelyben kormányzásának éves mérlegéről számolt be.

A Román Televíziótársaság közleménye leszögezte: amennyiben a miniszterelnök képviselői azt jónak látják, hajlandóak az interjút a TVR on-line csatornáján (TVR+) korábban adásba tenni, illetve felajánlják a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), hogy a számára biztosított választási műsoridőben tegye közzé a kormányfővel készült interjút, vagy annak fontosabb részeit. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »