Cioloº: a tisztelet és szolidaritás üzenetét közvetítem minden magyar számára

“1848 Románia és Magyarország történelmében az a meghatározó, közös pillanat, amely jelentősen hozzájárult a két nemzet kialakulásához és megalapozásához, mai helyzetükhöz. Éppen ezért március 15-én kötelességünk emlékezni arra, hogy az a társadalom, amelyben ma élünk, románokként és magyarokként, de főleg európai állampolgárokként, azon törekvések és eszmék eredménye, amelyekért elődeink harcoltak. A magyar szabadságharc kitörése olyan eszmékért való küzdelem eredménye, mint a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelős kormány, illetve a mindenki számára biztosított polgári és vallási egyenlőség, amelyek az erdélyiek által a balázsfalvi kiáltványban megfogalmazott követelések szellemét tükrözik. Mi több, olyan értékek ezek, amelyek ma is meghatározzák nemzeteinket” – áll Dacian Cioloş miniszterelnök március 15-i üzenetében, amelyet az RMDSZ juttatott el a Transindexhez.

“A tisztelet és szolidaritás üzenetét közvetítem a szabadságharc 168. évfordulója alkalmából a magyar nép, a romániai magyarság és a világon élő minden magyar számára. A jövőben is kitartunk amellett, hogy a romániai magyarság itt békében, harmóniában és együttműködésben éljen, valamint gondosodunk arról, hogy minden nemzeti kisebbség számára hagyományai, kultúrája és anyanyelve megőrzése érdekében megfelelő keretet biztosítsunk, mert a nemzeti kisebbségek általában – és különösképp a magyar közösség – Románia szellemi gazdagságának fontos forrását jelentették és jelentik napjainkban is, amelyet kulturális örökségünk kiteljesítése érdekében értékelnünk kell” – írja a miniszterelnök.

Cioloş üzenetében az is áll, hogy a történelem folyamán Románia és Magyarország hasonló utakon jártak, “mindkét ország megtapasztalta a totalitárius rendszerek nehézségeit, ugyanakkor együtt tették meg a szükséges lépéseket a NATO- és az EU-integráció felé is. Utunk folytatódik, hiszen nemzetiségtől függetlenül közös törekvésünk a demokratikus értékek tiszteletben tartása és állampolgáraink jólétének megteremtése”

“Románia és Magyarország, valamint a Romániában élő magyarok és románok közötti párbeszéd alapvető eleme annak a közös elhatározásnak, amely az európai építkezés szellemében megfogalmazott célok elérését jelenti. Ezen gondolatokkal kívánok minden magyar embernek szép ünneplést!” – zárul a kormányfő üzenete.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »