Cioloº: a politikától nem kell félni

A megvalósításairól és a terveiről beszélt csütörtökön este a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban Dacian Cioloş miniszterelnök. az interjút az Agerpres hírügynökség szemlézte.

Elmondta: az elkövetkezőkben megosztja a közösséggel azokat az elveket, projekteket és értékeket, amelyek a kormányzás tapasztalatait összegzik.

A miniszterelnök szerint nem egy kormányprogramról van szó, hanem olyan elvekről, projektekről, amelyeket meg szeretne ismertetni az emberekkel, és amelyeket – amennyiben igény mutatkozik erre – folytatni is lehetne.

Azt mondta: nem tárgyalt egyetlen párttal sem arról, hogy a választások után miniszterelnöknek jelöljék.

Kifejtette: a politikától nem kell félni és a polgárokon is múlik elérni azt, hogy a politika “becsületes” legyen.

“Én azt mondom – anélkül, hogy tagja lennék bármely politikai pártnak -, hogy nem szabad félnünk a politikától, és nem szabad abból kiindulnunk, hogy a politika rossz dolog. Nincs demokrácia politika nélkül, és nekünk, polgároknak az a dolgunk, hogy elérjük, hogy a politika becsületes legyen, hogy minél jobban megfeleljen az elvárásainknak, hogy a társadalom az általunk kívánt irányba alakuljon” – jelentette ki a miniszterelnök.

Klaus Johannis államfő őt érintő nyilatkozataival kapcsolatban Cioloş azt mondta, az államfő valószínűleg úgy vélte, meggondolja magát, és mégis indul majd a választásokon. Hozzátette, ‘megérti’ az elnököt, akárcsak azokat, akik kételkedtek abban, hogy kitart döntése mellett, és nem jelölteti magát.

Véleménye szerint választási évben, egy ennyire ‘kiszámíthatatlan’ regionális környezetben kell lenniük arra utaló biztos jeleknek, hogy az ország vezetése stabil alapokon nyugszik.

Az igazságügyi miniszterre vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: Raluca Prună becsületes és őszinte ember, “talán néha túlságosan is őszinte”.

Ugyanezen téma kapcsán Cioloş kifejtette: rendkívül fontos lenne, hogy az igazságszolgáltatás ne váljon “fegyverré, amellyel egyesek mások ellen harcolnak”.

“Jó törvényekre van szükség ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás döntései egyértelműek legyenek, ne lehessen többféleképpen értelmezni ezeket. Fontos lenne, hogy az igazságot a bíróságon szolgáltassák, nem a tévékamerák előtt” – mondta a miniszterelnök.

Véleménye szerint Románia “nem a legbecsületesebb, de nem is a legkorruptabb” országa az Európai Uniónak.

“Öt év brüsszeli munka után, amely alatt minden tagállammal kapcsolatban álltam, elmondhatom, hogy Románia valószínűleg nem a legbecsületesebb, de nem is a legkorruptabb országa az Európai Uniónak. Nem a szomszédokra kell figyelni, hanem arra, hogy itthon vegyük észre, ha problémák vannak, beleértve a korrupciót is, és próbáljuk ezeket megoldani” – mondta Cioloş.

Ami az egészségügyi kártyás rendszert illeti, a kormányfő szerint az okozza a problémát, hogy nem kötöttek karbantartási szerződést a rendszerre.

“2015-ben kiírtak egy versenytárgyalást a karbantartásra, és senki sem jelentkezett. Idén ezt megismételték. Van győztes, de óvások is voltak, ezért a szerződéskötésre még nem kerülhetett sor. Miután megkötik a szerződést, lesz, aki karbantartsa a rendszert, és remélem, megszűnnek a problémák, bár vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a rendszer maga sem felel meg a követelményeknek, erről azonban a szakembereknek kell véleményt mondaniuk” – fogalmazott Cioloş.

A Sürgősségi Felügyelőséggel kapcsolatban kifejtette: jó szakemberek dolgoznak ott, csak néha arra várnak, hogy “fentről mondják meg nekik”, mi a teendő.

Cioloş elismerte, többször hibázott, amióta miniszterelnök, de hibáit igyekezett kijavítani.

“Előfordul, hogy hibázol egy döntés meghozatalakor, de ha időben felismered a tévedést, hozhatsz egy másik döntést, amely enyhíti a korábbi következményeit. Ha másokat is meghallgatsz, akik tisztábban látnak az ügyben, végül sikerül meghoznod a jó döntést. Szerintem csak a hibáinkból tanulhatunk. De fontos, hogy vállaljuk ezeket, és ne söpörjük a szőnyeg alá” – mondta a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban Dacian Cioloş miniszterelnök. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »