Cigányútra ment pénzek – 1,6 milliárdot kell visszafizetnie az Országos Roma Önkormányzatnak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma napokon belül bejelenti, hogy felbontja a „Híd a munka világába” projektre kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, a szervezetnek 1,6 milliárd forintot kell majd visszafizetnie – tudta meg az index.hu.

Mint már beszámoltunk róla, a korábban Farkas Flórián által elnökölt ORÖ a „Híd a munka világába” program megvalósítására kapott jelentős, főleg EU-s forrásokat. A projekt lényege az lett volna, hogy elsősorban romák munkaerő-piaci beilleszkedését segítse, nekik állásokat biztosítson. A programra 5 milliárd forintot szántak, ebből a szövetkezetalapításra át is utaltak az ORÖ-nak. Csakhogy Farkasék a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra és ingaaltvásárlásokra költötték az összeget, ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.

A támogatásként kapott pénzekkel nem tudtak érdemben elszámolni. Az projektet lezárni sem lehetett, már csak ezért sem, mert az ehhez szükséges dokumentációt a NAV lefoglalt.

Az Index úgy tudja, hogy az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. Kérdéses persze, hogy miből fogja visszafizetni az ORÖ ezt a hatalmas összeget. Azt sem lehet tudni, hogy Orbán Viktor megbízottjának, Farkas Flóriánnak vizsgálják-e személyes felelősségét. A kérdéses időszakban ugyanis ő vezette az ORÖ-t.

A lap információi szerint a döntés több mint 1,6 milliárd forintot érint majd. A minisztérium napokon belül nyilvánosságra hozza, hogy a szerződést felbontja, és a teljes összeget visszaköveteli.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »