Cifra Műhely és Etno-nap Kishegyesen

Cifra Műhely és Etno-nap Kishegyesen

A kishegyesi általános iskolában már hagyománya van az Etno-napnak, melynek keretében az itt élő népek kultúráját mutatják be egymásnak a diákok. Az idei rendezvényt a győri Cifra Műhely hagyományőrzői tették még színvonalasabbá és emlékezetessé.

A magyar népzenével, népi hangszerekkel, hagyományokkal és táncokkal ismerkedhetnek a vajdasági alsós tagozatos kisdiákok a győri Cifra Műhely hagyományőrzőinek jóvoltából. A 14 tagot számláló Cifra Műhely elsőként a kishegyesi Ady Endre Általános Iskolában mutatkozott be, ahol már a reggeli órákban táncra perdültek a kisdiákok, de különféle kézműves foglakozásokon is részt vehettek. Kalotaszegi, moldvai és dunántúli dallamok csendültek fel kishegyesi iskola folyosóján megrendezett táncházban, ahol közel 200 kishegyesi gyerek ropta vidáman a táncot. A kisdiákok többféle népi hangszerrel is megismerkedhettek. A Figurás banda tagjai bemutatták a hegedűt, a különféle dobokat, de olyan különleges hangszereket is megismerhettek és meg is simogathattak a gyerekek, mint a moldvai népzenében használatos koboz.

A győri Cifra Műhely önkéntesei a magyarság kulturális örökségének megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul, külön figyelmet szentelve a fiatal generációnak. A hagyományőrző program a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) közreműködésével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Hajvert Lódi Andrea, a VMMI munkatársa a Vajdaság Mának elmondta, hogy fantasztikus közösségerősítő programot produkálnak a Cifra Műhely önkéntesei. Jó volt látni, ahogyan a gyerekek játékos formában ismerkedtek a hangszerekkel. A Cifra Műhely egy komplex hagyományápoló programot kínál és a gyerekek önfeledten tudják élvezni, ahogyan egy teljes népi zenekar két hegedűvel, brácsával és bőgővel húzza a talpalávalót. Pénteken délután a topolyai Művelődési Házban, október 15-én, szombaton délelőtt 10 órakor pedig a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartanak foglalkozást, délután 16 órától pedig Szenttamáson, a Zsebszínházban.

Egymás kultúrájával ismerkedtek

A kishegyesi általános iskola Etno-napja keretében került sor a Cifra Műhely által szervezett foglakozásokra. Az Etno-nap keretében a község három általános iskolájába járó népcsoportok szokásait, hagyományait, kultúráját mutatták be. A magyar, szerb, montenegrói, ashkali, egyiptomi és roma nemzetiségű diákok népviseletbe öltözve, hagyományos ételeikkel kínálták egymást, tanáraikat és a vendégeket. Népzenéjükből és néptáncaikból is ízelítőt adtak. A program szervezéséből a szülők és a tanárok kivették részüket. A tanári előtti folyosón 7. c osztály Magó F. Emese történelemtanár irányításával készített tárlatát tekinthették meg. Az alkalmi kiállítás pannókon és fotókon mutatta be a különböző népek vallási és néprajzi szokásait. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a szeghegyi Princeza Ksenija montenegrói hagyományokat ápoló művelődési egyesület tagjai is bemutatkoztak. A Nők Kishegyesi Fóruma, a KINCSE Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület, a helyi Nyugdíjas Egyesület, valamint Kollár Ilona népművész is közreműködött az Etno-napi programok szervezésében és kivitelezésében.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »