CIA-igazgató: az Iszlám Állam véregzhetett Isztambulban, az USA-ban és az Európában is egyre több merénylet várható

John Brennan, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) igazgatója a Külügyi Tanácsban tartott előadásában szerdán úgy vélekedett, hogy az isztambuli repülőtéri merénylet az Iszlám Állam terrortámadásainak jegyeit viseli. A CIA vezetője szerint a terrorcsoport valószínűleg terrorakcióval próbálkozik majd az Egyesült Államok ellen is, vagy a Közel-Keleten, vagy amerikai területen.

"Óvatosságra intek bárkit, aki azt hiszi, hogy az Egyesült Államok hermetikusan lezárható, bezárható, és az Iszlám Állam nem számol az óvintézkedésekkel" – fogalmazott Brennan a Külügyi Tanács washingtoni rendezvényén.

Brennan már pár héttel ezelőtt a kongresszus egyik bizottsága előtti meghallgatáson is arra figyelmeztetett, hogy nem sikerült meghátrálásra kényszeríteni az Iszlám Államot, és még több támadásra, valamint az úgynevezett "magányos farkas" merénylők gyakoribb feltűnésére lehet számítani Nyugat-Európában. Brennan egyébként ugyanezen figyelmeztetését elmondta szerdán reggel a Yahoo Newsnak adott interjújában is.

A Külügyi Tanácsban a CIA-direktor kitért a Brexitre, vagyis az Egyesült Királyság Európai Unióból várható távozására is. Véleménye szerint a brit döntés után Európa új és bizonytalan helyzettel lesz kénytelen szembenézni. Ugyanakkor leszögezte: London kilépése az Európai Unióból nem befolyásolja majd az amerikai-brit hírszerzési együttműködést.

Szidta Brennan Oroszországot, mert szerinte Moszkva többet tehetne a szíriai konfliktus amerikai szájíznek megfelelő befejezése érdekében. Álláspontja szerint az orosz katonai erők nagymértékben megerősítették és támogatják a szír elnököt és a szír kormányerőket, és támadják az Aszad szír elnök elmozdításáért harcoló és az amerikaiak által támogatott felforgatócsoportokat. Brenann szerint Aszad elnök helyzete ma sokkal jobb és biztosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

John Brennan szerint a legnagyobb nukleáris fenyegetés Észak-Korea felől "érkezik". "Különösen csökönyösnek" nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki szerinte nem hiszi el, hogy a nemzetközi közösség képes összefogni, és megállítani őt a nukleáris fegyverkezésben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »