Chilcot-jelentés: szükségtelen volt az iraki háború

Chilcot-jelentés: szükségtelen volt az iraki háború

Elkészült az iraki háborúban történt brit részvételt vizsgáló Chilcot-bizottság jelentése. A tizenkét kötetből álló jelentést összefoglalva John Chilcot, a bizottság vezetője elmondta: katonai intervencióra szükség lehetett volna egy ponton, de 2003 márciusában Szaddám Husszein rezsimje nem jelentett közvetlen fenyegetést az Egyesült Királyságra. A jelentés szerint Tony Blair akkori munkáspárti miniszterelnök eltúlozta a veszélyt.

Nagy-Britannia úgy csatlakozott 2003-ban az iraki hadműveletekhez, hogy lett volna még lehetőség az akkori iraki rezsim fegyverzetének békés leszerelésére – állapította meg az iraki háború hátterének feltárására hét éve kezdődött hivatalos brit vizsgálat, amelynek eredményét szerdán ismertette Londonban a vizsgálóbizottság vezetője.

 

A tizenkét kötetből álló, 2,6 millió szavas vizsgálati jelentés szerint az invázió kezdetének idején nem a katonai beavatkozás volt a végső lehetőség az iraki válság rendezésére.

 

Sir John Chilcot egykori magas rangú diplomata, a 2009 nyarán kezdődött vizsgálat vezetője a jelentést ismertetve kijelentette: lehet, hogy a katonai intervenció Irakban „egy bizonyos időpontban” szükségessé vált volna, de 2003 márciusában Szaddám Huszein akkori iraki diktátor rezsimje nem jelentett közvetlen fenyegetést.

 

forrás: mandiner.hu/MTI
kép: independent.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »