Cenzúrázták a kínaiak Johannis könyvét

Cenzúrázták a kínaiak Johannis könyvét

Cenzárázták Klaus Johannis államfő önéletrajzi könyvét a mű kínai fordítása során: a Lépésről lépésre című kötetből kihagyták a kommunizmust bíráló részeket.

pascupas4_b

A HotNews portál írása szerint a kötetnek a pekingi Zhong Yi kiadó által megjelentetett kínai fordítását múlt szerdán mutatták be Bukarestben a Gaudeamus könyvvásáron, amelynek Kína volt a díszmeghívottja. A fordítás előszavában már előre figyelmeztetik az olvasót, hogy „a kulturális és történelmi különbségek, az eltérő társadalmi rendszerek, valamint az egyes államok által követett utak eltérései miatt” a szerző és a kiadó álláspontja nem mindenben egyezik meg, azért egyes részeket kihagytak a könyvből.

A portál kiderítette: többek között az a rész hiányzik, amelyben az államfő arról ír: a kommunizmus teljes időpazarlás volt, akkoriban minden teljesen aberráns volt, a kommunista rendszer által megkövetelt fegyelmeet pedig teljesen értelmetlennek nevezte. Az sem szerepel a kínai kiadásban, hogy Johannis és barátai, diáktársai egyöntetűen gyűlölték a kommunistákat és a kommunista rendszert.

A kínai olvasók azt sem tudhatják meg, hogy Romániában a kommunizmus idején fellépett áruhiány miatt mindenért sorba kellett állni, és mindenkin úrrá lett a reménytelenség. Az is hiányzik a kínai kiadából, hogy Johannis közli: ő maga meggyőződéses antikommunista volt, és szomorúnak tartja, hogy egyesek ma is nosztalgiát éreznek a Ceausescu-rendszer iránt, mivel elfelejtik a tömeggyilkosságokat, azt, hogy véleményüknek nem adhattak hangot, valamint a nemzeti jelképek meggyalázását és a történelem meghamisítását. Nincs benne a kínai változatban az sem, hogy Johannis az ország egyik legneehezebb időszakaként jelleemezte a kommunizmust.

A könyv romániai kiadója, a Curtea Veche elismerte, hogy beleegyezett: a kínai fél saját kiadói politikája alapján készjtse el a 3000 példányban megjelentetett mű fordítását. Az államfői hivatal nem kommentáta az ügyet. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »