Cenzúra a Facebookon

Cenzúra a Facebookon

Mi és más országokban (Iránban, Pakisztánban, Jemenben, Szíriában) élő barátaink is azt tapasztalták az utóbbi pár napban, hogy a Facebook és más álló közösségi oldalak sorra kezdték letiltani azokat az oldalakat, melyek Irán, Szíria, Irak és a vele szövetséges erők mellett állnak ki.

A letiltott személyek és oldalak többnyire azt az üzenetet kapták, hogy bejegyzésükkel megsértették a Facebook, vagy más oldal közösségi szabályzatát. Az utóbbi napokban letiltott több ezer ember azonban csupán az amerikaiak által meggyilkolt Kassem Suleymani tábornok fényképét osztották meg. Egy iráni katona-diplomata meggyilkolása elleni tiltakozás úgy tűnik sérti az említett Amerika és Izrael-barát oldalak érzékenységét.

Az utóbbi napokban több oldaltól, mint például a jemeni Uprising Today, is azt az információt kaptuk, hogy számos olvasójuk fiókját blokkolták az Irán mellett kiálló kommentek miatt. Bizonyos esetekben csupán a mártír Suleymani tábornok képét törölték, azonban a legtöbb esetben törölték a képet megosztó személy fiókját is.

A ,,szólásszabadságról,, hazudozó demokraták azonban arról is gondoskodnak, hogy az illetők később se tudjanak új profilt létrehozni. Suleymani tábornok képe miatt a Facebookon kívül sajnos az Instagram is törölt fiókokat.

Ez a jelenség azonban nem újdonság, hiszen elsősorban a közösségi oldal tulajdonosának politikai véleménye sokat számít abban, hogy egy oldal mit és mennyire tolerál. Azonban ahogyan a ,,liberális demokratáktól,, megszokhattuk az ellenvéleményt nem tolerálják. A Facebook nevű oldal tulajdonosa Mark Zuckerberg amúgy is köztudottan cionista nézeteket vall és jó kapcsolatot ápol Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és az amerikai vezetés Izrael-barát köreivel.

Hírdetés

A részükről ez a magatartás korábban is megfigyelhető volt, hiszen több gázai konfliktus idején oldalaikról tiltották azokat a kommenteket és bejegyzéseket, melyek tiltakoztak az Izrael által folytatott népirtás ellen. A Palesztina megszállása ellen tiltakozó oldalakat és személyeket már régóta rendszeresen tiltják ezek a ,,demokratikus,, oldalak. A palesztinokkal szembeni izraeli gyűlöletbeszéddel természetesen más a helyzet. Palesztina, Irán, Libanon, a szíriai kormány elleni gyűlöletkeltés természetesen nem sérti a közösségi oldalak szabályzatát

Sokan felteszik a kérdést, hogy erre a problémára, az egypólusú, kettős mércét alkalmazó közösségi oldalakra mi lenne a megoldás és mi lenne az erre adott megfelelő válasz. Sokan inkább nem regisztrálnak újból, sokan csak azért is más képpel, más e-mail címmel új profilt hoznak létre, azonban arról is volt már szó, hogy a ,,másik oldalnak,, is létre kellene hozni egy hasonló közösségi hálózatot.

Mi, a ,,másként gondolkodók,, a ,,másik oldalon állók,, természetesen el tudnánk fogadni egy olyan globális közösségi oldalt, közösségi hálózatot, mely mondjuk mentes az amerikai-izraeli befolyástól és esetleg az ötletgazda Oroszországból, vagy más meghatározó keleti országból származik. A ,,demokráciáról,, és ,,szólásszabadságról,, hazudozó nyugati közösségi hálózatra azonban mindenféleképpen kell találni egy alternatívát.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »