Celebpárokkal a műparasztok ellen

Celebpárokkal a műparasztok ellen

A TV2 új vetélkedője természetesen celebekkel fertőz, és egyelőre unalmas, de van miért szurkolni neki. Hétfőn indult a Drágám, add az életed!

Nem kell félteni a gyerekeid, hogy majd olyanok akarnak lenni, mint Győzike. Ha normálisan neveled őket, nem a tévében bohóckodók lesznek a példaképeik – fogalmazott egy interjúban Majka, a TV2 új bohóckodós celebvetélkedőjének egyik műsorvezetője. A valóságshow-veterán, aki ma már láthatóan nem példaképnek, hanem kollégának tekinti a celebeket, ezzel a kijelentésével kissé alábecsülte a kereskedelmi televíziózás és a bulvármédia tudatformáló erejét. Vagy legalábbis a tömegét azoknak a családoknak, amelyekben a mindennapi hajtás miatt a normálisnál jóval kevesebb figyelem jut a hamis ideálokkal agyontraktált fiatalokra.

Az első turnus, és ami utána jön

A Drágám, add az életed! címmel hétfőn indult szórakoztató „gameshow” rámutat, hogy a kercsatornák értelmezésében már a televíziózással egyidős vetélkedők sem alkalmasak másra, minthogy celebkultusszal fertőzzék a kikapcsolódni vágyókat. Míg a „quiz showban”, a műveltségi vetélkedők kertévés változatában bulvárviselt játékosoktól kapunk manipulált képet az általános műveltségről, a „gameshow” honosított műfaja azt sugallja, hogy a sikerhez nincs szükség felkészülésre, teljesítményre, tehetségre, csupán egy jókora adag magamutogatásra.

A My Man Can című külföldi műsorformátum alapján készült Drágám… ugyanakkor viszonylag ártalmatlan show, amennyiben hálásak lehetünk azért, hogy koncepciója ellenére nem hagyott teret az altesti poénkodásnak és a hálószobatitkok vicceskedő kifecsegésének. Persze meglehet, ez csak az első turnus kulturáltabb felhozatalának köszönhető, az előzetesek alapján viszont a későbbiekben számíthatunk néhány hasznavehetetlen megélhetési celebre is.

A szabályok annyira pofonegyszerűek, hogy még Majka műsorvezetőtársa, Ábel Anita is megértette (ő mondta). A vetélkedőben négy sztárpár küzd meg az egymillió forintos fődíjért, a nők párjuk nevében licitálnak a feladatokra, a férfiak közben plexikapszulában várják, hogy a legmagasabb vállalással rájuk kerüljön a sor. Akinek nem sikerül teljesítenie a feladatot, pontjait szétosztják a többi játékospár között. Taktikázni érdemes, Kökény Attila például azzal úszta meg a szereplést, hogy neje hagyta érvényesülni az urukat Supermannek képzelő túllicitálókat, kudarcuk után pedig bezsákolta a pontokat.

Anita nyomokban Etust tartalmaz

A feladatok amúgy éppoly unalmasak, mint a licitálás: a jeges alsónemű felvétele, 15 fürdőruhás lány átpakolászása á-ból bé-be, a headbangelős gyertyaoltás tupírmetal-parókában vagy az ajtókeret-támasztás nem azok a kifejezetten izgalmas kihívások, amelyek hosszú távon életben tudnák tartani ezt a vetélkedőt.

Persze sok múlik a műsorvezetőkön is. Majka és Ábel Anita párosa ebben a közegben meglepően működőképesnek tűnik, és a kezdeti görcsök közepette már-már dicséretes, hogy a rakás előregyártott, javarészt közepesen szórakoztató szarkazmus közé néhány spontán poén is beakadt. Azonban megfigyelhető, hogy a Szomszédokban felnőtt Ábel Anita nyomokban Etust tartalmaz. A részleges azonosulást azonban betudjuk annak, hogy gyermeki lelkében feltehetően megfogant a magát tyúkanyónak becéző idealizált művésznagyi idegesítő kotkodácsolása.

A Drágám, add az életed! nem több és – érdektelensége ellenére – nem is kevesebb a többi újgenerációs celebvetélkedőnél. Ám mivel a csatorna az RTL-en futó tanyarealityvel azonos műsorsávban, a Farmmal küldte csatába, szurkolunk, hogy lenyomja az ízetlenkedő pszeudoparasztokat.

Inkább ma egy Kökény Attila, mint holnap egy újabb Győzike-klón.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »