Čanak: Nikolić logikáját követve Vajdaságról is tarthatunk népszavazást

Čanak: Nikolić logikáját követve Vajdaságról is tarthatunk népszavazást

Vajon valójában mennyire egyértelmű Szerbia álláspontja a boszniai Szerb Köztársaságban megtartott referendummal kapcsolatban? Tomislav Nikolić államfő kijelentésével, miszerint a népszavazásnak nem csak papíron kellene megmaradnia, árnyékot vetett a szerb kormány hivatalos álláspontjára, hogy Belgrád nem támogatja a referendumot, írja a Szabad Európa Rádió.

Ha a legmagasabb rangú igazságügyi intézmény határozatát meg lehet semmisíteni a népszavazásokon, akkor a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) azt javasolja, vezessenek be hasonló gyakorlatot Szerbiában is, s Vajdaságban „írjanak ki referendumot arról, hogy a polgárok elfogadják-e a Vajdaság statútumának hatályon kívül helyezéséről szóló határozatot, valamint az arra irányulót, hogy Újvidék nem lehet főváros”.

Nikolić kijelentését kommentálva Nenad Čanak, az LSV elnöke kijelentette, „mindez arra szolgál, hogy felemeljék legmélyebb félelmükből a rablókat és szélhámosokat, akik az elmúlt háborúk egyetlen győztesei voltak, s az újbóli fegyverzörgéssel elvonják a figyelmet az élet keserű problémáiról”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul Belgrád üzenetéhez, miszerint nem támogatták a referendum megtartását, s hogy nem szerették volna befolyásolni a boszniai Szerb Köztársaság legitim módon megválasztott politikusainak álláspontját, mire most Nikolić azt üzeni, a polgárok véleményének nem kellene megmaradnia csak papíron, Čanak elmondta, a fővárosban Vučićon és Nikolićon kívül létezik ellenzék is, amely „a legélesebben szembefordul mindezzel”. (SZER)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »