Cameron székére pályázik Bernie Sanders bátyja

Cameron székére pályázik Bernie Sanders bátyja

A brexit-népszavazással politikai karrierjét kettétörő egykori konzervatív miniszterelnök, David Cameron múlt hétfőn bejelentette, hogy korábbi ígéretével ellentétben képviselői mandátumáról is lemond. A 49 éves Cameron 2001 óta képviselte Oxfordshire megyei választókörzetét a londoni alsóházban.

A Londontól nyugatra fekvő Witney választókörzetébe október 20-ára írtak ki időközi választásokat, ahol egy ismert politikus testvére is elindul a brit Zöld Párt csütörtöki döntésének értelmében – írja a The New York Times.

A párt ugyanis a 82 éves Larry Sanders választotta jelöltjének a megmérettetésre. Larry öccse, Bernie Sanders az Egyesült Államokban politizál: a vermonti szenátor sokáig szoros versenyben maradt alul a Demokrata Párt előválasztásán, így Hillary Clinton lett a párt elnökjelöltje, ő küzdhet meg novemberben a republikánus Donald Trumppal.

A progresszívek

Larry – akárcsak öccse, Bernie – New Yorkban nevelkedett, majd miután végzett a Harvard jogász szakán 1969-ben, az angliai Oxfordba költözött. Itt jogi, oktatási, mentálhigiénés és szociális munkákat is végzett. Jó és szoros kapcsolatot ápol öccsével, akihez hasonlóan progresszív politikai elveket vall. Júliusban, a demokraták jelöltállító konvencióján Larry a külhoni demokrata szavazók képviseletében adta le szavazatát öccsére, azt állítva, hogy szüleik „hihetetlenül büszkék lennének” Bernie-re.

Az idősebb Sandersnek nem ez lenne az első politikai szerepvállalása: 2005-ben beválasztották Oxfordshire megye tanácsába, 2009-ben pedig újra is választották. Larry Sanders ugyanazzal a témával kampányol majd, mint Bernie: szerinte is óriási mértékben nőtt az egyenlőtlenség az elmúlt 30-40 évben. Állítja: harcolna azért, hogy a közegészségügyi rendszert ne privatizálják az Egyesült Királyságban.

Esélytelenek nyugalma

Mindazonáltal nincs sok esélye arra, hogy megszerezze David Cameron alsóházi képviselői székét, hiszen az angol választási rendszer sajátossága miatt a szavazatok relatív többségét kellene begyűjtenie. Erre viszont a nagyobb pártok jelöltjeinek jóval komolyabb esélye van – főleg a konzervatívoknak, akik 1974 óta szinte folyamatosan nyerik meg a körzetet. Most egy 37 éves jogászt, Robert Courts-ot indítják.

A Theresa May vezette konzervatívok a 650 alsóházi képviselői helyből 329-et birtokolnak, a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt csupán 230-at. Ha Larry Sanders nyerne, megduplázná a Zöld Párt mandátumainak számát – jelenleg csupán egy képviselőjük van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »