Cameron befejezte, Theresa Mayre marad a brexit levezénylése

Cameron befejezte, Theresa Mayre marad a brexit levezénylése

Befejezte miniszterelnöki tevékenységét David Cameron. A konzervatív politikus utolsó hivatalos teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok heti félóráján. Késő délután felkeresi II. Erzsébet királynőt, hogy felajánlja lemondását. Cameron azért távozik a posztjáról, mert Nagy-Britannia a kilépés mellett döntött az uniós népszavazáson. Utódja Theresa May eddigi belügyminiszter lesz. Rá hárul majd a kiválási folyamat levezénylése.

„Megbánt-e valamit, miniszterelnök úr? Mit fog most csinálni? Elmegy pihenni?” Ezt tudakolták brit újságírók a távozó David Camerontól, aki utoljára lépett ki kormányfőként a Downing Street 10. ajtaján.

Könnyed hangulatban telt Cameron utolsó miniszterelnöki félórája is a brit parlament alsóházában. Ő és utóda, Theresa May, aki mostanáig belügyminiszter volt, együtt hahotázott az ellenzéki képviselőkkel.

Az egyik ellenzéki képviselő Cameron figyelmébe ajánlotta, hogy a gyalázatos Eb-szereplés miatt az angol futballválogatott új kapitányt keres. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére szintén viccelődött, mielőtt megköszönte a kormányfő hatéves munkáját. Cameron vette a lapot: a Gyalog Galopp rettenthetetlen karakteréhez hasonlította Corbynt, aki kapaszkodik a pártelnöki székbe.

„Kezdem csodálni a kitartását! A Monthy Python Fekete Lovagjára emlékeztet a Gyalog Galoppban. Olyan sokszor belerúgnak, de ő mindig azt mondja: gyerünk tovább, ez csak egy horzsolás!” – mondta a leköszönő miniszterelnök.

A távozó kormányfőt felállva, tapsviharral búcsúztatták a képviselők. Cameron a parlamentből a Buckingham-palotába megy, ahol hivatalosan is felajánlotta lemondását II. Erzsébet királynőnek. Az uralkodót Theresa May is felkeresi, hogy megkapja a formális megbízást a kormányalakításra.

Az 59 éves May az uniós tagságról szóló népszavazás előtt a maradásért kampányolt. A referendum eredményét azonban tiszteletben tartja, azóta minden egyes nyilatkozatában elmondta, hogy nincs visszaút.

A BBC szerint az új kormányfő külön miniszterre bízza az uniós kilépési tárgyalásokat. Az időzítés kérdéses, May nem sietne, az Európai Unió vezetői viszont egyelőre ragaszkodnak ahhoz, hogy Nagy-Britannia haladéktalanul jelentse be kilépési szándékát.

„Mikor adják be? Lehetséges, hogy az év vége előtt valamikor, de akár az is megeshet, hogy elhúzzák a következő választásokig, 2020-ig. Nem tudjuk pontosan, hogy mi fog történni az elkövetkezendő időszakban. Úgy áll össze a kabinet, hogy nagyon sok euroszkeptikus és Európa-ellenes vagy kilépéspárti miniszter lesz benne, és nagyon sok olyan, aki támogatta a bennmaradást. Itt is konszenzust próbálna létrehozni, azt a megosztottságot, amely Margaret Thathcer óta a konzervatív pártot jellemzi, megpróbálja most maga mellé állítani, és megpróbál egy egységes állásponttal kievickélni ebből a helyzetből” – vélekedett Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense.

A legvitatottabb kérdés valószínűleg az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalása és a közös európai piachoz való hozzáférés lesz.

„Nem fogok nyilvánosan tanácsokat adni az új brit miniszterelnöknek. Nem akarom kioktatni, nem akarok beszélni róla, amíg nem beszéltem vele. Arra számítok, hogy ebben a kapcsolatban benne van az a lehetőség, hogy jó legyen” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Theresa May Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz a vasladyként emlegetett Margaret Thatcher után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »