Cáfolják, hogy százmilliárdokba kerülne a budai Várnegyed felújítása

Cáfolják, hogy százmilliárdokba kerülne a budai Várnegyed felújítása

Cáfolta a miniszterelnökség államtitkára, hogy több száz milliárd forintba kerülne a budai Várnegyed felújítása. L. Simon László szerint mindössze 10-15 milliárdról szólnak a költségek. A felújítás során új lovardát, új istállót is építenek, és kitiltják a várból az autókat is. A volt Karmelita kolostor épületébe pedig a Miniszterelnökség költözik.

A Vár átépítését véleményező szakmai testületből, a Hauszmann-bizottságból a közelmúltban hárman is távoztak, köztük Budapest korábbi főépítésze, Schneller István. Szerintük az Orbán-kormány Horthy Miklós Magyarországát támasztja fel azzal, hogy kormányzati negyeddé alakítja a Várat. „Az az építészet, amely egy ilyen álságos, tulajdonképpen neobarokk építészet, még csak nem is barokk, hanem egy neobarokk építészetként létrehozta a Várban ezt a bizonyos értelemben pöffeszkedő, hatalmas épületegyüttest azért, hogy a királyt Magyarországra csábítsa, pontosabban Ferenc Józsefet, ennek volt egy olyan kulissza jellege, ahol meg akartak teremteni egy hamis reprezentációt” – fogalmazott Schneller István, Budapest volt főépítésze.

Az Építész Kamara alelnöke a távozókat bírálja. „Már az első ülésen elhangzottak olyan kérdések, hogy milyen kompetenciája van ennek a bizottságnak, meddig nyúlhat a keze, meddig nyúlhat a véleménye, és már akkor megmondták, hogy mi mire számítsunk. Nyugodtan, akik most fölálltak, azokat az első ülés felénél felállhattak volna, és elmondhatták volna a véleményüket, de szerintem ez nem befolyásolja a továbbiakat” – nyilatkozta Eltér István.

A Vár nyugati oldalát újjáépítik, helyreállítva az egykori lovardaépületet. A lovarda kivitelezőjét még ebben a hónapban kiválasztják az öt pályázó közül. A Várból az autósokat kitiltják, a lakók és a Miniszterelnökség dolgozói mélygarázsokban parkolhatnak majd. „A Karmelita kolostor épületénél a kormánytisztviselők nem fognak gépkocsiival megállni, sőt, a tervek szerint az államtitkárok is kiszállnak ott a szolgáltai járműből, és a szolgálati jármű továbbhajt le a mélygarázsba. Tehát, nemhogy nem lesz közlekedési káosz, hanem kifejezetten gyalogos forgalomnak fog teret adni, a felújított Színház utca” – szögezte le L. Simon László kulturális örökségvédelmi államtitkár.

Azt a korábbi hírt L. Simon cáfolta, hogy több száz milliárd forintot emészt fel a Vár átépítése, az államtitkár 10-15 milliárdra tette a jelenlegi költségeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »