Buszos kirándulás Görögországban a harmincezer fős új élményparkba – csak betolakodóknak

A görög rendőrség megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévő Idomeniből. Buszokkal viszik őket a hatósági befogadóközpontba. A görög kormány adatai szerint folyamatosan csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező betolakodók száma.

Görög rendőrségi források szerint buszokkal eddig körülbelül 400 új európait szállították el a határon lévő Idomeniben lévő sátortáborból a legközelebbi befogadóközpontba. Tucatnyi busz vár arra, hogy elszállítsa azokat a migránsokat, akik nem akarnak Idomeniben maradni a görög-macedón határ lezárása után.

A kontinensfoglalók elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik.

Helyszíni jelentések szerint az első buszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel, akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Egyikük, a 29 éves Dzsanger Hasszán – aki az iraki Kurdisztánból érkezett – azt mondta, hogy egy hónapot töltött feleségével és két gyermekével Idomeniben, de nem marad tovább, mert a gyermekeik lebetegedtek.

Szombati hivatalos adatok szerint Idomeniben most 11 603 migráns van.

Jorgosz Kirticisz, a sáskajárással foglalkozó athéni hivatal szóvivője azt mondta, hogy a következő napokban fokozni fogják a "menekültek" elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket. Most kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben levőknek, hétfőtől megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet biztosítanak az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező betolakodók száma: 24 óra alatt 78 új megszálló érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161).

Az uniós-török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatályba lépése óta folyamatosan csökken az érkező migránsok száma. Szerdán egy illegális bevándorló sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre – bár ez a tengeri viharnak volt köszönhető.

Görögország területén valamivel több mint 50 ezer migráns van most.

(MTI nyomán)

Buszoztatnák a betolakodókat a görögök, de Mohamedéknek a sátorozás szimpatikusabb

Az EU-török alku első jele: hódítók ezreit szállítják a szigetekről a görög szárazföldre – hisz Ankara úgyis lezárja a határt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »