Buszgyárat építenek hazánkban a kínaiak?

A világ legnagyobb elektromos autóbuszgyártója, a kínai BYD megkezdte magyarországi összeszerelő üzemének építését Komáromban – értesült a Portfolio.hu.

A portál meg nem erősített információ szerint a kínaiak úgy döntöttek, hogy megépítik a régóta tervezett gyárat. A beszámolók szerint a toborzás megkezdődött és folynak már a helyszíni munkálatok is a Komáromi Ipari Parkban, ahol a tervek szerint októberben indulhat meg a termelés.

A kínai vállalat első körben csak egy kisebb gyártóbázist hoz csupán létre a már meglevő gyártócsarnok kibővítésével, ahol összeszerelés folyik majd, kutatás-fejlesztés és innováció viszont biztosan nem – írja a Portfolio. Ha beindul a termelés, akkor az első évben száz elektromos buszt gyárthatnak Komáromban, a szám azonban a jövőben a többszörösére emelkedhet.

A tavasz folyamán a kormány a nemzeti buszstratégia mellett tette le a voksát. Ezzel kapcsolatban Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette, örömteli, hogy a kormány nemzeti buszgyártási stratégia kidolgozásába kezdett, s remélik, a mostani program nem jut a korábbi próbálkozások sorsára, amelyekből nem lett semmi. Szavai szerint reményt keltő, ugyanakkor kézenfekvő is, hogy a megrendeléseket kívánják ösztönözni, a Volán társaságok állománya ugyanis öreg. A szervezet elnöke úgy véli, a buszgyártási ágazatnak nem elsősorban állami támogatásra van szüksége, hanem arra, hogy a hazai kereslet és a hazai kínálat találkozzon. Beszerzések az utóbbi években is voltak, ám ezeket úgy írták ki, hogy magyar gyártók azokon véletlenül sem tudtak elindulni.

Július közepén pedig határozat született arról, hogy a kormány létrehozta a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottságot (NABB).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »