Busás pótlékot lengetett be a Tesco a dolgozóknak?

Önkénteseket keres a vasárnapi nyitva tartáshoz a Tesco – értesült az Index a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetétől. A szakszervezet eközben demonstrációt hirdetett vasárnapra a Nemzetgazdasági Minisztérium elé.

A szakszervezetnek állítólag több munkavállaló is arról számolt be, hogy a Tesco már megkereste az alkalmazottakat, hogy most vasárnapra hajlandó 200 százalékos pótlékot, azaz háromnapi teljes munkabért fizetni azoknak, akik bejönnének. Ez egyelőre önkéntes alapon működne, mivel a munka törvénykönyve szerint kötelezni csak úgy lehet a munkavállalót, ha hét nappal az adott nap előtt bejelentik, vagy valami rendkívüli helyzetre hivatkoznak.

A szakszervezet időközben bejelentette: demonstrációt szerveznek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Honvéd utcai épülete elé április 17-re, vasárnapra. A közleményben megerősítik: a szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a kormány egy tollvonással, rekordgyorsasággal szüntette meg a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben. Hangsúlyozták: a kereskedelmi munkavállalók nem szeretnének vasárnap dolgozni, de ha már erre kényszerítik őket, fizessék meg a családjuktól elrabolt időt.

A Tesco az oldal megkeresésére annyit közölt: egyelőre mérlegel. A Lidl viszont szerdán délután jelezte, hogy biztosan nem nyitja ki az üzleteit most vasárnap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »