Burgonya és egyéb zöldségek szabadföldi termesztése

Halaszthatatlan tennivalók

Az utóbbi napok heves esőzése sok problémával állította szembe a termelőket. De ez mindig így van, mint tudjuk a gyakorlatból, a meleg, csapadékos időjárás, ami lényegében nélkülözhetetlen a növények jó fejlődéséhez, mindig problémákat is szül. Ilyenkor szinte járványszerűen terjednek a betegségek és a kártevők. Mi ilyenkor a feladatunk, hogyan tudjuk hatékonyan megvédeni a növényeinket a kártevőktől és kórokozóktól?

A burgonyán most jelentek meg tömegesen, kicsit késve, a burgonyabogár lárvái. Sok termelő úgy gondolja, hogy mikor a burgonya virágzik, utána már nem kell védekezni a bogarak ellen. Ez egy téves felfogás, és rá lehet fizetni. A burgonyát az egész vegetációs időszak alatt mindig védeni kell a lárvától. Különös figyelmet kell fordítanunk a vegyszerek (rovarölőszerek) helyes megválasztására. Pl.: a vegetációs időszakban tilos kétszer használni egyforma kémiai összetételű rovarölő szereket. Pl.: ha először Actarát használtunk (2 g 10 liter vízhez), a másik permetezéskor már csak más kémiai összetételű rovarölő szert használunk, pl.: Confidor-maxit (1 g 10 liter vízhez). Ezt azért tesszük, hogy megőrizzük a rezisztencia (megszokás) kialakulását a kártevőknél. Már kaptam olyan visszajelzéseket, hogy egyes rovarölő szerek, úgymond, elvesztették hatásukat.

A csapadékos időjárás meghozta az egyik legveszélyesebb betegséget a burgonyában, ami 2-3 nap alatt elpusztítja a növényeket, ez a fitoftóra vagy „burgonyavész”. Hasonló tünetei vannak még az alternáriának is, ez egy másik gombabetegség. Mind a két gombabetegség ellen rendelkezésünkre állnak gombaölő szerek, amelyek hatékonyan védik a burgonyát: Ridomil Gold, Akrobat, Curzáta, Reusz, Infinitó stb. A gombaölő szereket is úgy használjuk, hogy mindig más kémiai összetételű szert használunk a rezisztencia megelőzése végett.

Ugyanezek a gombatörzsek támadják meg a paradicsomot. Ugyanezekkel a vegyszerekkel tudunk védekezni itt is, mint a burgonyánál.

A kártevők közül, különösen az uborkán, rohamosan terjed a tetvek és atkák jelenléte, főleg tetvek és tripsz jelenlétére gondolok ilyenkor. A tetvekről és a tripszről már beszéltünk korábban és az ellenük való hatékony védekezésről (Exirel, Kodasajd és Verimark). Ezek az új hatásmechanizmusú rovarölő szerek hatékonyak a kártevők elleni védekezésben, kivéve az atkákat. Az atkák elleni védekezés logikája abban rejlik, hogy az atkák megjelenésekor azonnal elkezdjük a védekezést speciális rovarölő szerekkel, amelyekről már említést tettünk előző cikkünkben. Ne ismételjük évről évre ugyanazokat a hibákat, ami abban rejlik, hogy nem helyesen használjuk az atkaölő szereket, s ezért nem érjük el azt a hatékonyságot, amit várunk. Újra ismételném, hogy ugyanazt az atkaölő szert csak egyszer használhatjuk a vegetációs időszakban, és ezt gyakorlatilag mindig megszegjük, ezért a következő években az atkaölő szerek már nem hatásosak.

Az atkák ellen, hogy hatékonyan tudjunk védekezni, ne felejtsük el, hogy az atkaölő szerek kontakthatásúak. Ez azt jelenti, mivel az atkák a levelek fonák oldalán élősködnek, ezért úgy kell permetezni, hogy a vegyszer a levél hátsó oldalát érje, érintkezzenek a kártevővel. Másképpen hatástalan lesz a vegyszer használata. Ezt csak háti motoros permetezőgéppel lehet elérni.
Telefonszámom nem változott, kérdéseikkel fordulhatnak hozzám bármikor, szívesen válaszolok Önöknek. Elérhetőségem: 0503723469 és 0975166318

Novák András,a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 27. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaTerra DeiburgonyamezőgazdaságzöldségtermesztésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »